Bihorac dr Zećir Ramčilović je nedavno imenovan za potpredsjednika Skupštine Sjeverne Makedonije. On je inače naučni saradnik na Institutu za nacionalnu istoriju Republike Makedonije a kroz svoj radni angažman radi na promociji i očuvanju tradicije, kulture i prava Bošnjaka u Republici Sjevernoj  Makedoniji kao i narodni poslanik u tamošnjem parlamentu.

Rođen je 1975. godine u Donjim Konjarima, doktorirao je istorijske nauke 2013. godine i prvi je doktor nauka iz plemena Ramčilović. Kruna njegovog istraživačkog rada je djelo ‘’Bošnjaci u Makedoniji tokom 20-tog stoljeća’’ sa akcentom na kulturu i prosvjetu.

”Zahvaljujem se parlamentarnoj većini i svim poslanicima koji su me predložili i podržali moju kandidaturu za potpredsjednika Skupštine Republike Sjeverne Makedonije. Za mene to predstavlja veliku čast i obavezu za dalje djelovanje, ali i priznanje za posvećeni rad u zakonodavnom domu u proteklom periodu.

Ovim se potvrđuje iskreni pristup vlasti u izgradnji društva sa jednakim mogućnostima i pravima, ali i sa jednakim dužnostima, obavezama i odgovornošću bez obzira na etničku, vjersku ili drugu pripadnost. Očekujem da ovo postane praksa i da u svakom budućem parlamentarnom sastavu jedan od potpredsjednika bude iz reda manjebrojnih etničkih zajednica. Zbog toga osobita zahvalnost onim poslanicima manjebrojnijih zajednica koji su to prepoznali, podržali me i glasali za mene.

Vjerujem da će mi funkcija potpredsjednika Skupštine omogućiti da dam veći doprinos u razvoju parlamentarne demokratije i intenziviranju reformskih procesa. I svakako dostojanstveno ću predstavljati Skupštinu Republike Sjeverne Makedonije”, rekao je Ramčilović.