ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” LUKSEMBURG – DANI BOŠNJAČKE KULTURE 2019.

I ove godine Zavičajni klub Bihor iz Luksemburga organizuje sada već tradicionalnu manifestaciju – Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu koja će se održati 30. nov. i 01. decembra u velikoj sali Centra za kulturu u gradu Rumelanžu.

Ova dvodnevna manifestacija svake godine okupi veliki broj doseljenika sa ex –Jugoslovenskih prostora u Luksemburgu i okolnih zemalja Belgije, Holandije, Njemačke i Francuske, a ove godine najavljeni su i gosti iz Švajcarske, Slovenije i Sjedinjenih američkih država.

Kao i obično učesnici programa biće književnici sa Balkana i drugi kulturni djelatnici:
Iz Crne Gore doputovat će književnici  Sreten Vujović i Safet Sijarić, kao i publicista Željko Madžgalj, a očekuje se da ovogodišnju manifestaciju otvori ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.
Pored književnika iz Crne Gore nastupit će i poznati književnik porijeklom iz Sjenice koji dugi niz godina živi u Njemačkoj Murat Baltić čije će stvaralaštvo predstaviti publicista Almir Mehonjić.

Iz BiH nastupit će književnik Džemaludin Latić, kao i glumac Zijah Sokolović, a predstavit će se i KUD „Bihor“ iz Petnjice, kao i KUD „ZK Bihor“ i KUD „Evropa“ iz Luksemburga

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu predstavit će se  i luksemburški književnik Niko Helminger.
Očekuje se i prisustvo ministra rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore – Kemala Purišića.
Pripreme festivala su u završnoj fazi, te se očekuje još jedna istinski dobra manifestacija kulture doseljenika sa Balkana u Luksemburgu u organizaciji ZK Bihor koji slovi kao jedno od najorganizovanijih i najbrojnijih udruženja crnogorske dijaspore u svijetu.

F.S.