PROMOVISANA KNJIGA “MURTEZA KARAĐUZOVIĆ, MUFTIJA CRNOGORSKIH MUSLIMANA”, AUTORA ŠERBA RASTODERA

Promocija knjige Šerba Rastodera

U okviru drugog dana 5. internacionalnog sajma knjiga održana je promocija knjige “Murteza Karađuzović (1865-1941) muftija crnogorskih muslimana” autora Šerba Rastodera. Učesnici promocije su bili Novak Adžić, Bajro Agović i autor knjige.

Uvodnu riječ imao je Novak Adžić. Adžić se kratko osvrnuo na biografiju autora knjige, a zatim je koncizno upoznao publiku sa sadržajem ove, po njegovim riječima, „monumentalne istorijske knjige o jednom vjerskom poglavaru, prosvetitelju, čovjeku koji je ne samo prononsirao vjeroučenje, već koji je bio jako aktivan u kulturnim dešavanjima, opisivanjima brojnih istorijskih događaja, vjerskih običaja, religijskih aktivnosti na prostoru Bara, i ne samo Bara, već i cijele Crne Gore.“

Svoje izlaganje završio je toplom preporukom promovisane knjige publici.

Nakon Novaka Adžića riječ je preuzeo Bajro Agović. O knjizi i autoru Agović pohvalno govori: „Autor, kao i uvijek, pouzdano zna kada piše. Služi se arhivskim dokumentima sa preciznošću biografskih podataka.“ Agović nadalje daje detaljan prikaz kompozicije knjige, izdvajajući njena tri bitna segmenta te na samom kraju ukazuje na bitnost ove monografije, kojom je „akademik Rastoder izbavio od zaborava poznatog crnogorskog muftiju Murtezu efendiju Karađuzovića“.

Na završnici promocije publici se obratio i autor knjige Šerbo Rastoder. On je iznio svoje naučne porive za pisanje knjige za koju kaže: „Ovo je još jedna knjiga koja Bar legitimiše kao predstavnicu multikulture u Crnoj Gori.“

Promocija je zaokružena Rastoderovim riječima  zahvalnosti upućenim organizatoru koji je omogućio promociju njegove knjige na ovogodišnjem Sajmu.