SALIH ADROVIĆ – ODMOR UZ BRANJE DRENJINA NA BORU: “UZMI SLOBODNO, NE KAŽE SE ZALUD – ZDRAV KA` DRIJEN”

Salih Adrović

Poslednji sunčani septembraski dani, selo Bor a na džadi, Salih Adrović sa svojom hanumom, laganim koracima korača prema kući.

U ruci nose kante do vrha pune drenjina. Hanuma nije željela da se slika čak ni po cijenu pune kante svježe ubranih drenjina, koju nam je rado ostavila da probamo.

“Bogomi, mene nećeš slikat, eto ti drenjine pa jedi koliko goj mo`š”, dobaci hanuma dok graba, za njene godine, hitrim koracima uz strmu bihorsku džadu. Za razliku od nje, Salih skida poklopac sa kante, nudi drenjine i kratko ćaska.

“Uzmi, slobodno, ne kaže se zalud – zdrav k`o drijen”. Dok novinar portal Radija Petnjica uživa u svježim i zdravim drenjinama, Salih priča o tome kako dođe u aprilu iz Slovenije, a već sa jeseni ide nazad. Na pitanje, hoće li sa sobom ponijet i sok od drenjina, kroz smjeh kaže: A ja, bogomi, i sebe jedva ponesem a ne sok da nosim. Ovo samo ovdje uberemo, da se malo zanimamo, da prošetamo. Ima ih dolje dosta, na katunu, gdje smo nekada izdizali“, kaže Salih.

Iskoristili smo priliku da nam kaže recept za spremanje zdravog i prirodnog soka od drenjina.

„Prave ljudi i marmelade, a ja samo sok. Napravim po jedno pet-šest litara. Prirodni sok, u pet litara drenova, stavim tri litra vode, malo se prokuha i onda dodam dva kilograma šećera“, kaže Salih, koji, kako kaže, ganja 73 godinu od septembra.

Vitalan za svoje godine, pokušali smo da saznamo je li to zbog zdrave bihorske hrane ili su geni u pitanju.

„Možda imam i prirodu taku, možda je i ta priroda jer mi je otac 105 godina živio, pa njegova familija, pa dajidže, pa ded…pa, svi su lijepih godina živjeli“, pojašnjava Salih Adrović sa Bora.

DENIS BOŽOVIĆ