OTVORENO BIHORSKOG KULTURNO LJETO

Otvoreno Bihorsdko kulturno ljeto

Sinoć je VI Internacionalnim festivalom izvornog stvaralaštva u sali Centra za kulturu svečano otvoreno VI Bihorsko kulturno ljeto.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Opštine, Samir Agović koji je istakao da je izvorno stvaralaštvo nešto što je najvažnije u njegovanju i oblikovanju kulturnih dešavanja.

,,Izvorno stvaralaštvo je tradicija, to je nešto vrijedno i apsolutno naše. Svaka država i svi oni koji se bave kulturom pokušavaju da sačuvaju ono što je autentično i da ga predstave drugima. Mi na sreću imamo bogato kulturno nasleđe i svjesni smo toga pa smo odlučili da kroz ovu manifestaciju učinimo sve kako bi kultura bila sastavni dio svih nas. Nijesmo pogriješili. Već šest godina uspješno realizujemo Bihorsko kulturno ljeto sa brojnim programima i sadržajima. Tako smo od malog mjesta postali veliko kulturno na mapi Crne Gore. Zadovoljstvo mi je što večeras imamo veliki broj grupa iz regiona i što Petnjica postaje prijestonica kulture” kazao je predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović.

U programu su učestvovale grupe iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Albanije a program je otvorilo kulturno- umjetničko društvo ,,Ljubo Božanović” iz Pipera. Oni več četiri i po decenije uspješno čuvaju od zaborava i prezentuju širom svijeta tradicionalne igre i pjesme iz Pipera i Crne Gore.

Ovaj festival za cilj ima čuvanje od zaborava izvorne narodne pjesme i tradicionalne instrumente te se publici predstavio Žarko Popović, narodni guslar iz Pipera.

Folklorni ansambal Danilovgrad skoro deceniju promoviše bogatstvo tradicionalne igre, pjesme i nošnje. Sinoć se u Petnjici predstavila muška pjevačka grupa ovog ansambla sa tradicionalnim pjesmama.

Nošeni pjesmom, festival se preselio do Srbije odakle je došao bračni par Mijajlović Ljubodrag i Jovanka, koji pjevaju i sviraju izvorne pjesme uz duduk i tepsiju.

Potom su nastupili Šefkija Fazli i Hašim Pandži sa Kosova koji su se predstavili pjesmom Goranaca.

Da ovaj festival ima internacionalni karakter dokaz su bili gosti sa Kosova- Tursko kulturno društvo Filizer Misli Ataturka ,,Harman Dali” koji su se predstavili turskom igrom iz Prizrena ,,Zejbek”.

Nakon njih je nastupio muzičar Đorđe Begu iz Dubrovnika, dugogodišnji svirač tradicionalnog instrumenta ljerice.

Potom je kulturu i tradiciju albanskog naroda predstavila pjevačka grupa ,,Aroma Laberije” iz Djiro Kastra.

Na kraju festivala su Petnjicu predstavili KUD ,,Bihor” koji ove godine slave jubilarnih 40 godina postojanja.

Nakon kulturno-umjetničkog programa direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj je učesnicima podijelio zahvalnice.

ALMINA ŠABOTIĆ