LJETNJI FESTIVAL U LUKSEMBURŠKOM GRADU RUMELANŽU

Već duži niz godina u luksemburškom gradu Rumelanžu, 23. juna, festivalom „SOMMERFEST“obilježava se početak ljeta.

Do prije tri godine bilo je to u organizaciji luksemburškog društva seniora „SAUERWISEN“, a onda im se, prije tri godine, kao organizator pridružio i ZK „Bihor“.
Tako je bilo i ove godine.

Zahvaljujući lijepom vremenu i želji za druženjem i upoznavanjem različitosti, ovaj festival na otvorenom – okupio je veliki broj posjetilaca koji su cijeli dan proveli uz igru, pjesmu i bogatu trpezu.

Posebnu draž ovom festivalu dalo je KUD „Evropa“ iz Luksemburga, sastavljeno mahom od djece doseljenika iz Crne Gore i Sandžaka. Ovom skupu prisustvovala je i delegacija Ambasade Crne Gore u Briselu na čelu sa Ambasadorom Vladimirom Radulovićem, koji je, istoga dana, bio gost na proslavi dana državnosti Luksemburga.

Kako god da se uzme ovih dana je, u opštini Rumelanže, s ponosom izgovarano ime Crne Gore, jer su se i na međunarodnom festivalu muzike, kroz ZK Bihor, predstavili doseljenici iz Crne Gore, a nastupio je i estradni umjetnik, pjevač i šoumen Eka Duraković.

   – Ova publika je rekla sve. Okupljeni na ovom prostoru, kako danas ovdje, tako i prethodna dva dana ispred zgrade opštine, pokazali su da su zajedničke proslave najbolji način da se ljudi upoznaju i da upoznaju različitost kultura. Mi smo tu da pokažemo svoju punu privrženost integraciji u luksemburško društvo, i svojim primjerom pokazujemo kako se čuva vlastiti identitet i vlastia kultura
– naglasio je predsjednik UO ZK „Bihor“ dipl. Ing. Esko Halilović.

F.S.