POZIV ZA OČUVANJE AUTOHTONIH GENETIČKIH RESURSA U POLJOPRIVREDI

Logo Centar za seoski razvoj i Sjeverna zemlja

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice obavijestili su sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u okviru Agrobudžeta za 2019. godinu kreiralo mjeru „Očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi“, i pozivalo korisnike da podnesu zahtjeve za podršku.

Podrška se opredeljuje u vidu plaćanja za sve obradive površine i priplodna grla koja ispunjavaju kriterijume ove mjere.

Pravo na podršku imaju proizvođači koji uzgajaju autohtone vrste/sorte/rase i koji su saglasni da sarađuju sa institucijom nadležnom za genetičke resurse po pitanju dostavljanja materijala i pružanja neophodnih informacija.

U biljnoj proizvodnji podrška se daje:

–       za višegodišnje kulture: uzgoj i njega pojedinačnih (do 30) veoma starih stabala masline/čokota vinove loze ili zasada procijenjene starosti preko 200 godina (za masline preko 1000 godina), uzgoj i njega pojedinačnih stabala (do 30) ili zasada ostalih voćnih vrsta/sorti, koje su ugrožene genetskom erozijom;

–       za jednogodišnje kulture: uzgoj ratarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 0,3 ha po uzgajanoj vrsti.

U stočarstvu podrškom je obuhvaćen: uzgoj buše u govedarstvu; zetske žuje, sore, pivske pramenke i ljabe u ovčarstvu i domaće balkanske koze i magaraca.

Zahtjev za podršku dostavlja se Ministarstvu isključivo na obrascu, koji se može preuzeti na internet stranici i u kancelarijama Ministarstva, uz Izvještaj relevantne naučno-istraživačke institucije koji sadrži: opis – istorijat, poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, naziv (sistematsku pripadnost), brojčano stanje, površinu, procijenjenu starost, ostvareni i planirani vid saradnje sa vlasnikom genetičkog resursa.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. jun 2019. godine.

Ova informacija je dio kampanje koja se realizuje kroz projekat „Jača ruralna zajednica – razvijenije društvo“,  koji se implementira partnerstvom NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice. Projekat se realizuje sredstvima projekta CNVP organizacije „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije.

DENIS BOŽOVIĆ