IZAŠLA KNJIGA PRIČA FERIDA MURATOVIĆA

U luksemburgu je, ovih dana, u izdanju Literarnog kluba „Husein Bašić“  iz štampe izašla kniga priča Ferida Muratovića „Čovjek u vodi“.

Ovo je Muratovićeva četvrta knjiga i prva knjiga proze koja, kroz devet priča, tretira zlohudu sudbinu dječaka zarobljenog u bihorskim bespućima, osuđenog da od malih nogu svoju sudbinu uzme u svoje ruke – zapisano je u  jednom od osvrta na ovaj rukopis.
Autor se duboko zahvaljuje svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana:
Braći Sadatu i Elviru Ramdedoviću koji su finansirali štampanje, a to su činili i ranije kada su štampane Muratovićeve knjige pjesama.


Zahvaljuje se i uredniku knjige književniku Faizu Softiću, te lektoru i korektoru književniku Seadu Ramdedoviću, kao i Raifu Adroviću koji je osmislio likovno rješenje korica i Ruždiji Kočanu jednom od recenzenata rukopisa. Prelom knjige uradio je Ivan Rakočević kojem autor također upućuje zahvalnost.
ZK Bihor će ovih dana upriličiti promociju Muratovićeve knjige, a promocija u rodnoj Petnjici planirana je za avgust ove godine.

Po ocjeni kritike i čitalaca radi se o originalnom i prepozatljivom pripovijedanju književne bihorske škole čiji su rodonačelnici Ćamil Sijarić, Ismet Rebronja, Safet Sijarić, Faiz Softić ii još mnogi autori koje je iznjedrio ovaj čudesni kraj.
Knjiga je odštampana u prestižnoj štampariji „Merkator“ iz Bijelog Polja u Crnoj Gori, a firma „Euro-Šuntić“ iz Berana se pobrinula da cijeli tiraž dostavi u Luksemburg.
  R. A.