SPORT I DIJASPORA: UNION NA KRILIMA VJETRA

Izvanredna fudbalska predstava na stadionu Victor Marchal u gradu Tetange – Luksemburg u okviru šesnaestog kola 1.divisiona luksemburške lige.

Jak vjetar koji je više puta skretao loptu u drugom pracu i povremeni naleti kiše nisu omeli podmladjenu ekipu Union 05 da pruže izvanrednu utakmicu gdje su u furioznim napadima došli do tri pogotka; primili su samo jedan. Za protivnika su imali prvoplasiranu i  dosad neporaženu ekipu Modercange. Oboružani željom za pobjedom i uz pomoć vjerne publike koja ih, iz utakmice u utakmicu, vatreno podržava došli su do ubjedljive i veoma značajne pobjede. Nova tri uknjižena boda garancija su za siguran priključak u veći rang takmičenja luksemburškog prvenstva.
 

Odluka trenera Uniona 05 Eska Trubljanina da utakmicu povjeri igračima koji do sada nisu imali veliku minutažu – pokazala se kao odličan strateški potez.
 Još u samom početku meča Union žestoko kreće u napad i stvara nekoliko stopostotnih šansi za gol, ali je samo sreća u tim trenucima spasavala mrežu protivničkog tima.
 U dvadestom minutu prvoga poluvremena razigrani Denis Ličina nesebično dodaje loptu Stevanu Martinsu koji se našao nekoliko metara ispred golmana Moderkanza, nije se dvoumio – snažno šutira i postiže prvi gol na utakmici. To je 1 :0 za Union 05. Prolama se silno oduševljenje oko 250 navijača na tribinama stadiona Victor Marchal u Tetngu. Da je ekipa Moderkanze istinski zasluženo na prvom mjestu tabele pokazala je nekoliko minuta kasnije kada vješto koriste malu nepažnju u odbrani Uniona i postižu pogodak 1 : 1. Na tribinama muk.
 No podmladjena ekipa dvojice istinskih znalaca fudbala Mite Ličine i Eska Trubljanina nije se obeshrabrila, i dalje napadaju – očita je želja za pobjedom. Sa rezultatom 1 : 1 otišlo se na odmor; blaga stepnja medju navijačima i upravom kluba 05!
   Krenulo je i drugo poluvrijeme, Union napada, redjaju se šanse jedna za drugom i u 55. minuti, najmladji igrac na terenu Denis Ličina, inače reprezntativac Crne Gore do 17 godina, dovodi Union u vodjstvo od 2 : 1.  Istinska majstorija mladog Ličine.  Union 05, niz dobrih prilika završava trećim pogotkom; ponovo je na sceni mladi Ličina koji dribla nekoliko igrača, dodaje loptu Martinsu i ovaj postiže treći gol za Union i svoj drugi na ovoj utakmici.
  Pored Denisa Ličine u ovoj utakmici su se istakli i još nekoliko igrača porijeklom sa Balkana  a koji igraju za Union 05: Elvin Šabanović, Dzenan Šabotić, Damir Zejnelagić i Adrijan Ahmetxekaj.

Prdsjednik FK Union 05 Mita Ličina:

Na poziv predsjednika ZK Bihor Eska Halilovića kao i mnogo puta do sada došao je veliki broj naših zemljaka koji žive i rade u Luksemburgu da nas podrže do vrlo važne pobjede na čemu smo im zahvalni. Danas su moji mladi fudbaleri ostavili srce na terenu i pobijedili favoriziranu ekipu Mondercanga. Igrali smo dobro, nismo se uplašili, napadali smo i stvorili brojne šanse za gol i zasluženo pobijedili.

Želim da iskoristim priliku da se zahvalim i svim mojim igračima na pokazanoj igri i svim ljudima koji su u Komitetu fudbalskog kluba Union na organizaciji ovog meča, jer danas smo bili svi kao jedna familija,  zato smo i slavili.
F. S.