PETNJICA: PROMOVISAN “KLJUČ” MIRSADA HADROVIĆA

"KLJUČ" - MIRSAD HADROVIĆ

U Petnjici je u organizaciji JU Centar za kulturu, promovisana knjiga Mirsada Hadrovića “Ključ”, Bihoraca koji živi i radi u Podgorici. Osvrt na knjigu dali su Sinan TiganjBrako Adrović Rifat Rifamčilović.

 

Hadrović kaže da je uvod knjige bio okosnica pisanja i nastanka „Ključa“. Djelo je doživjelo dva izdanja sa po hiljadu primjerka uz prevod na albanskom jeziku.

Hadrović se na početku osvrnuo na motiv knjige.

„Alkohol je porok mnogo štetniji nego droga, jer je jeftiniji i pristupačniji i prodaje se na svim mjestima legalno. Posljedice koje pravi alkohol veće su nego posljedice konzumiranja droge. Droga je pogubna za onog koji je konzumira, dok je alkohol poguban za sve koji su oko koja ga konzumira, društvo, komšiluk, roditeljima, ženi, djeci“, kazao je Hadrović o temi knjige.

Prilikom izdavanja knjige vodio je brigu da li radi nešto što je korisno.

„Svaka stranica ukazuje na pogubnost čovjeka koji konzumira alkohol, a poseban akcenat je stavljen na djecu, jer roditelji su djeci heroji, ali promijene se prilikom njihovog konzumiranja alkohola, pa oni postanu žrtva. Posebno je opisano pismo Amine koja se pojavljuje u romanu koja pati jer moraju napustti kuću zbog nemaštine. Alkohol je izvor svih zala, donosi bolest, sirotinju, prebijenu djecu, žene, rasturene brakove, saobračajne nesreće pa me inspirisalo da napišem nešto što će se boriti protiv legalizovanog zla. Ovo je priča o Eminu koji je slučajno odlučio da konzumira alkohol i nosi nemaštinu kući, dok njegova supruga Selma čeka kući i sve to gleda. Adem i Selma pišu pismo i odlaze kod njegovih roditelja, gdje će se dogoditi i tragična situacija…“, rekao je Hadrović.

ALDIJANA NOVALIĆ