AMBASADOR HRVATSKE ZADOVOLJAN POSJETOM PETNJICI, OBEĆAO POMOĆ I SARADNJU

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović i Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, juče je boravio u radnoj posjeti opštini Petnjica a njega je, sa svojim saradnicima, primio predsjednik opštine Samir Agović.

 

Posjeta hrvatskog ambasadora

Predsjednik Agović je upoznao ambasadora sa aktivnostima koje vodi opština, o prednostima i svemu onom što je od životnog značaja za građane opštine Petnjica. “Ambasador Hrvatske je pokazao visok stepen interesovanja za potencijale koje ima Petnjica, za naše aktivnosti i izrazio veliko poštovanje za ono što je Petnjica u veoma kratkom periodu postigla nakon osnivanja i postanka kao samostalna opština. Ono što je posebno akcentovano je mogućnost saradnje između određenih gradova ili regija sa područja Hrvatske i naše opštine na polju kulture i sporta. Posebno je u fokusu bila mogućnost saradnje u okviru projekata koje nudi EU i konstatovali smo da je velika mogućnost saradnje na tom planu ako uzmemo u obzir da je Hrvatska članica EU i da je njena administracija prošla sve ovo i da nam može biti pozitivan primjer.

Ambasador Grubišić se oduševio prirodnim ljepotama našeg kraja, a imali smo priliku da posjetimo lokalitet Torine, lokalnu džamiju u centru Petnjice kao i da boravi na vidikovcu Hamov dvorac iznad Petnjice. Takođe smo konstatovali da možemo unaprijediti saradnju i na nivou škola između Hrvatske i Crne Gore, odnosno Petnjice i postoji dobar preduslov da tu saradnju ostvarimo, jer je i Hrvatskoj i Crnoj Gori potrebna ta saradnja. Sve je to pod plaštom da Crna Gora i Hrvatska imaju dobre međudržavne odnose i da puno toga pozitivnog naša zemlja može da usvoji od Hrvatske na putu pridruživanja EU. Takođe smo konstatovali da Petnjica ima resursa za razvoj poljoprivrede posebno u oblasti proizvodnje zdrave ekološke hrane a da nam je komparativna prednost aktivan odmor u prirodi, seoski i agroturizam. Ovo je bila prilika da se dogovorimo o budućoj saradnji i da ambasador Hrvatske, kao ambasador jedne od država EU, dodatno približi neku od opština u Hrvatskoj tako da smo izrazili spremnost da primijenimo uporednu praksu. Mi smo iskoristili priliku da upoznamo ambasadora sa snažnom podrškom Vlade Crne Gore, kao i to da imamo razvojne projekte i da su naši projekti, za period od nastanka opštine do sada, iznosili oko 20 miliona eura sa nivoa Vlade Crne Gore. Takođe smo saopštili ambasadoru da imamo podršku i ministarstva kulture na valorizaciji kulturnih dobara naše opštine i ambasador je bio u prilici da vidi dvije naše aktivnosti koje sprovodimo, Bihorski ćilim i lokalitet Torine, i lično se uvjeri u te vrijednosti.

Naravno da smo iskortistili priliku da upoznamo ambasadora sa aktivnistima naše brojne dijaposre i ambsador nije krio oduševljenje koliko je naša dijaspora spremna da pomogne. Bila je prilika da ambasador predstavi iskustva hrvatske dijaspore u doprinosu razvoja Hrvatske i njenoj spremnosti da pomogne svojoj državi tako da smo zajedno konstatovali da je naša prednost to što imamo brojnu dijaposru koja je mnogo puta pokazala da je spremna da pomogne svom zavičaju i svom kraju.

Veoma smo zahvali ambasadoru što je izdvojio vrijeme da posjeti našu opštinu i što je iskazao spremnost da pomogne u razvoju naše sredine. Ambasador je iznio svoje uvjerenje i svoje opredjeljenje da je spreman da pruži tehničku podršku u smislu projekata, u smislu povlačenja sredstava iz EU. Vjerujem da je ovo istorijska posjeta jer se radi o prvom ambasadoru Hrvatske koji je posjetio našu opštinu”, istakao je za portal Radija Petnjica, predsjednik opštine Samir Agović.

DENIS BOŽOVIĆ