NIGDJE LJEPŠIH, A NAPUŠTENIJIH KUĆA NEGO U BIHORU

Jedan od najizraženijih problema Bihora u prethodnom periodu je iseljavanje stanovništva. Vrijedni Bihorci su u novim sredinama – Švajcarskoj, Luksemburgu, Njemačkoj….. izgradili svoje živote, ali nijesu zaboravili rodni kraj. Potvrda je i veliki broj kuća u petnjičkoj opštini od kojih je većina, nažalost, prazna.  Kažu neki – nigdje ljepših, a napuštenijih kuća nego u Bihoru.

Naš sagovornik Kadrija Rastoder, stariji čovjek koji voli svoju domovinu i koji je cio život proveo na Savin Boru, kaže da je i u njegovom selu isti problem.

“Sve kuće su prazne. Malo nas je ostalo. Selo se opustošilo u odnosu kako je nekad bilo.” kaže Kadrija.

Istu priču ponovio je i Šaban Babačić.

“Nema ljepših kuća u cijelom Bihoru od kuća u mom selu Tucanje. Ali nažalost više od 60% njih su prazne. Iseljavaju se i mladi, što je posebni problem”, kaže Babačić.

Ipak, ima nade da se stvar promijeni i da se iseljavanje zaustavi, jer se u bihorskom centru, od povratka samostalnosti opštine dosta ulagalo, posebno kada je riječ o putnoj infrastrukturi. Izgrađen je dio puta Petnjica – Berane, a ovih dana se očekuje i nastavak radova od Podvada do Berana. Najavljena je i rekonstrukcija centra Petnjice, regulacija Koraćkog potoka i posebno značajan projekat je – vodovod “Murovsko vrelo”.

ALDIJANA NOVALIĆ