HALIL AGOVIĆ: O BIHORU S PONOSOM PRIČAM GDJE GOD DA SE NALAZIM

11
1252
Halil Agović

Predsjednik Skupštine udruženja “Luksemburg- Crna Gora“, Halil Agović, jedan od mnogobrojnih humanista iz Bihora koji žive daleko od zavičaja, ove godine je bio kandidat za filantropsku nagradu “Iskra” u kategoriji “Individualni doprinos”.

“Velika je čast biti nominovan za dodjelu prestižne nagrade kao što je “ISKRA“.  Meni je to dodatni podstrek za dalji rad i veći doprinos zavičaju o kojem s ponosom govorim gdje god da se nalazim“, rekao je Agović.

Agović je završio studije na Višoj pedagoškoj školi u Nikšiću, a živi i radi u gradu Esch-Alzette u Luksemburgu od 1988. godine. Ovaj vrijedni Bihorac je prije odlaska van granica Crne Gore radio kao učitelj u više osnovnih škola u petnjičkoj opštini.

“Udruženje Luksemburg- Crna Gora postoji od 1996. godine. Osnovano je iz ljubavi prema domovini i želji da se na neki način odužim mjestu odakle potičem. Udruženje je prvobitno nosilo naziv “Sandžak“ dok je kasnije, 2006. godine kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, mojom odlukom,  preimenovano u udruženje “Luksemburg- Crna Gora“  kao znak prijateljstva između ove dvije države. Udruženje trenutno ima 90 članova. Izdvojio bih i folklornu sekciju pod nazivom “Evropa“, koja ima više od 300 članova”, navodi predsjednik Skupštine udruženja.

Agović je takođe osnivač  fudbalske i šahovske sekcije, koje djeluju u okviru udruženja “Luksemburg- Crna Gora“.

Dva projekta koja se izdvajaju u radu ovog vrijednog Bihorca su podrška razvoju seoskog turizma u Petnjici i finansijska podrška za izgradnju puta Bioča-Lješnica-Petnjica u vrijednosti od 15.000 tadašnjih njemačkih maraka. Agović takođe, pomaže Bihorcima, a pomoć je stigla na adresu 20 porodica i to od osnovnih životnih namirnica do izgradnje kuća.

ALDIJANA JAVOROVAC

 

 

11 COMMENTS

 1. Nikada to udruženje nije nosilo ime “Bihor”, već Sandžak. Krivo sjedi a pravo reci.
  Jesi dobar čovjek, dosta si učinio i činiš za Crnu Goru, ali radi istinitog informisanja javnosti moramo biti egzaktni…

  • Nije greška gospodina Agovića već naša. On je tačno rekao da se udruženje ranije zvalo Sandžak ali smo prilikom prekucavanja mi napravili previd. Izvinjavamo se gospodinu Agoviću kao i čitaocima.
   Samir Rastoder

 2. Halil je jedan od rijetkih Bihoraca koga krase najbolje ljudske osobine i koji je do maksimuma zahvalan DPS-u sto ga je otjerao iz ove sirotinje u visoko uredjenu i bogatu drzavu, te svakih izbora dolazi da ih glasa i podrzava, kako bi odavde otjerali i poslednjeg Bihorca.

 3. Što i ti lave nijesi podvio rep i otišao da sa Halilom piješ kafu u prostorijama udruženja Luksemburg-DPS.

 4. Ne radi to samo ovaj Agovic, dolazi vecina ljidi iz dijaspore i glasa DPS, kad ih pitam sto radite, kazu pa platili su nam za glas plus putne troskove. Eto sve je jasno kakvi smo ljudi kad se tako lako prodamo.

 5. Crna gora nam otac, bihor Majka a Luksemburg maćaha. Otac nam nije bio naročito dobar, gonio nas od kuće. Majka jadna nije mogla da se izbori te nas posveti maćahi. A maćaha nas tako lijepo primi, sve nam nadoknadi sto nam je falilo u porodici i brine se o nama i nasoj buducnosti. E ko nam je sad najpreči. Ja volim sve troje ali ocu najvise zamijeram i tesko cu mu zaboravit a mozda sam mu oprostio. Majku volim jer je majcina ljubav nesto posebno. A maćahu maksimalno postujem i zauvijek zahvalan.

 6. Kad vam je Halil olicenje Bihora  kakvi su Vam ostali ?
  Ko te slaga moj Halile da ti umijes preuzet NAGRADU
  znas li ti to sto je ?!
  Tone haljko u snovima sa negradom???

 7. Nismo znali Halil da hoda kako treba a kamoli kolo da povede zamalo pa pomislio da vodi folklor Evropa?.
  A Halile dje se to dobro trojmi umjede li ti nac taj put dje se nagrade dijele za samouvjerene stvaraoce drzave.Trazi Halil malo reklame da ostvari svoje dugogodisnje zelje pa zvoni na sva vrata, dajte malo u ovome Novogodisnjem programu ovih mojih spremljeni snova da pomislim da sam deda mraz.
  Snila BABA STO JOJ MILO BILO e tako i Halil???

LEAVE A REPLY