PETNJICA: SJEDNICA ZAVRŠENA, BUDŽET ZA 2017. NIJE USVOJEN

Sjednica SO Petnjica

Juče je u Petnjici završena 18. i 19. sjednica Skupštine Opštine Petnjica. Odbornici su usvojili prijedlog o ustupanju nepokretnosti na korišćenje. Ovom odlukom su stveni uslovi da Bihorac na privremenom radu u Luksemburgu Edin Medo Latić u narednoj godini, u Petnjici može graditi pogon za preradu drveta. Tako će bihorski briket od naredne godine biti izvozni proizvod a u pogonu će raditi oko 35 radnika.
Petnjički odbornici nisu bili blagonakloni prema izvještaju EPCG o stanju na niskonaponskoj mreži u Bihoru. Kako je većina odbornika potvrdila, struje u opštini Petnjica nestaje češće nego što to piše u izvještaju tehničkog direktora iz beranske elektrodistribucije Bata Obradovića, koji je pročitao izvještaj pred odbornike.
Odbornici DPS-a Mithad Cikotić, Šabo Ćeman, Selvudin Šabotić i Nermina Muratović i SNP-a Zaim Ličina su replicirali i predočili Obradoviću izvještaj koji kaže da se na jednoj liniji ne može priključiti tri aparata, jer već kod priključivanja trećeg “čeljad se po po kući ne vide”.

“Stubovi u Bihoru su vezani za ograde, improvizovani od hrastovog drveća a žice zahrđale”, svjedoče odbornici.

Ritam sjednice poremetila je tačka dnevnog reda o izvještaju o radu osnovnih i srednje škole za prošlu školsku godinu. Odbornik DPS Erol Muratović pitao je direktora petnjičke osnovne škole i odbornika BS Ervina Durakovića zašto djeca u Petnjici ne uče njemači jezik, kako je to slučaj u većini slučajeva u Bihoru.

Nizom replika utvrđeno je da je ipak politika kriva što petnjička djeca nemaju mogućnost da savladaju i taj svjetski jezik.
Nakon pauze Duraković je pitao predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića na koji način je izvršena raspodjela 2.5 km asfalta i po kojem kriterijumu. Izrazio je sumnju, navodeći kao primjer  audio snimak na kojem se čuje da raspodjela asfalta nijesu čista posla, te da je “doktor medicine asfaltolog Erol Muratović davao dijagnozu po partijskoj liniji koje makadamske puteve asfaltom treba liječiti”.
Predsjednik Agović je kazao da se odbornik BS bavi politikanstvom, te da nije vrijeme da se o tome priča zbog specifičnosti sjednice.

Odbornici su odlučili da će budžet za narednu godinu biti usvojen nakon toga što stigne informacija koliko će novca Petnjica dobiti iz egalizacionog fonda i kapitalnog budžeta Crne Gore.

Na sjednici je usvojena odluka o stalnim budžetskim rezervama, usvojeni su izvještaji Centra za kulturu i Komunalnog.

Ni na ovoj sjednici nije izabran glavni administrator Opštine Petnjica.

D.B.