MUHOVIĆ: ZADOVOLJAN SAM ŠTO NJEGOŠEV DAN ROĐENA NEĆE BITI DRŽAVNI PRAZNIK

U okviru 19. Redovne sjednice Skupštine Opštine Petnjica u okviru rasprave o Izvještaju o radu osnovnih I srednjih škola na području opštine Petnjica, predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović uključio se u raspravu i istakao zadovoljstvo jer je dobio informaciju da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša neće biti državni praznik.

“Samo da vas obavijestim, s obzirom da I to ima veze sa školstvom, da dan Njegoševog rođenja neće biti državni praznik I želim da podijelim zadovoljstvo sa svima vama koji dijelite mišljenje sa mnom. Upravo sam dobio informaciju da predlog predsjednika Vlade nije prošao’’, kazao je Muhović.

Crnogorska Vlada nedavno  je aktuelizovala izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik navodeći kao razlog da je Petar Drugi Petrović Njegoš bio na prijestolu Crne Gore u vrijeme plemenske podijeljenosti, siromaštva, nerazvijenih državnih instituta.

Svojim reformatorskim i vizionarskim duhom, uspio je, kako se navodi, da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države.

Međutim kako je I kazao Muhović, u toku dana stigla je i zvanična potvrda od Vlade da se prijedlog povlači.

O tome je danas predsjednik vlade Duško Marković obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

D.R.