BESPLATNA EKSUKURZIJA – PLAĆANJE NA RATE

Dođe kraj ovogodišnjoj ‘besplatnoj’ ekskurziji po CRNOJ GORI u režiji i organizaciji političkih stranaka koje su učestvovale na izborima .

Lijepo, nema sta, besplatno šetati Crnom Gorom, od sjevera do juga, od istoka do zapada, sve besplatno, dobro organizovano, nema uplata, nema rezervacija, samo je bitno da si slobodan (mislim da nisi zapošljen) mada i oni koji su u radnom odnosu imaju pravo na besplatno putovanje, tako ti je to kada organizuju partije, sve je džaba, bus, sendvič, majica, kapa, zastava, transparent, isto ti je i ako krećes sa svojim privatnim automobilom, napuniš auto onih koji žele na ekskurziju, (čuj ko ne želi), imaš plaćeno gorivo, doduše nema amortizacije auta.

Cilj i zadatak ekskurzije, pored upoznavanja Crne Gore, ko još nije šetao, eto prilike da i on prošeta, bolje da ide nego da mu kasnije pričaju kako je bilo izvanredno na tom i tom mjestu, u toj i toj sali, da se pokaže liderima partija koliko smo jaki, koliko nas ima, da aplaudiramo u što većem broju i sto duže, tako će šefu biti milije, a ako to radite često i dugotrajno, zadovoljstvo šefa je veće i to je ono sto on želi da vidi i čuje.

Naravno, odredjeni broj njih dobije zadatak da mora prvi početi sa aplauzima i uzvikivanjem parola, mora…, može se šef naljutiti ako kojim slučajem do toga ne bi došlo.

Pokazemo tako šefu koliko nas ima, pokazemo da znamo da aplaudiramo i navijamo, da mašemo sa svim i svačim. Bitno je da on bude zadovoljan posle održanog govora, bitno je da smo mi saznali kakva nam je Crna Gora.

I to tako svakog dana, smenjuju se govornici, mijenjaju se mjesta, nova ikonografija, mijenjaju se i učesnici ekskurzije, sve zavisi od raspoloživih buseva i novca, nekada su sale male da prime sve one koji su došli na ekskurziju, pa neki moraju da stoje i obično oni mašu zastavama, tako ti je to…

Tokom vikenda se pojačava intenzitet saobracaja, putuje se na sve strane, a i vikend je najbolji za šetnju. Sva sreća pa još nismo čuli da je neki bus sa ekskurzijom imao saobraćajnu nesreću. Aferim za vozače!

Za vrijeme ekskurzije poneko dobije zaposlenje u vidu mahača, bukača, nosača, pjevača, raznosača tuđih misli, a oni koji aplaudiraju to rade besplatno-kažu im organizatori, aplauzi su besplatni, oni se ne plaćaju.

Čujem da je jedan otišao na ekskurziju i već mjesec dana ne dolazi kuci, vide ga na TV , da je dobro i zdravo, raspoložan i zadovoljan kliče i viče, preobuke ima za svaki dan, Kad se vrati kući, pričaće o ljepotama mahanja i vikanja, o ljepotama Crne Gore.

Zamislite, kada se organizuju ekskurzije za učenike uplata i rezervacija se vrši unaprijed -roditelji snadjite se, ko vas pita. Sada je besplatna i na rate, plaćaju svi i koji idu i koji ih prate, svi ce plaćat u sledeće četiri godine, pa biraj idi ili ostani.

Lijepo je to kada se neko sjeti da organizuje izlet kroz svoju zemlju, jer ima šta da se vidi, medjutim u čemu je svrha ovih ‘besplatnih’ ekskurzija, ko zna neka mi objasni, ako nije ono da pokažemo drugima da nas ima više od njih i da šef bude zadovoljan, jer pobogu on je bitan,a mi.. ko nas pita.

Ja za drugu svrhu ne znam.

Nekima su ovo desete ekskurzije, oni vam dođu kao vođe puta, pričaju ovim novim šetačima kako je to bilo prije, koliko ih je bilo, naviru im sećanja sa skupova, pričaju kao iskusni vodiči, Ima i onih koji su menjali buseve, sve u zavisnosti kakva je udobnost i ko je nudio bolji sendvič.

I tako to ide, svake prestupne godine se šeta a one ostale  ostaju da se kajemo što smo ‘besplatno’ šetali i naravno da platimo šetnju, jer – pobogu, gde to ima džabe da se šeta?

Istine radi, neki tokom šetnje steknu znanje da oni sledeći put, sledeće prestupne godine , nekada može i prije, zavisi, organizuju nove ekskurzije po ugledu na prethodne. Sve tako u krug,

Ako je potrebno, a mislim da nije šetati Crnom Gorom svake četvrte godine, odmah se prijavljujem za šetača, potpuno besplatno – Trazite mi mjesto u autobusu.

I na kraju, savjet onim koji šetaju: prekinite sa takvom šetnjom, zovite organizatore neka prošetaju do vas svake godine, neka vide kako vi živite i radite, neka vide da vama nije do ekskurzija i šetnje, vama je do rada i boljeg života, U ime toga prekinite besplatne ekskurzije koje plaćate na rate,

Recite svim organizatorima: Dosta je bilo – sve smo vidjeli i čuli… Hvala!

R.A. Aron