ZAVRŠENA PRVA DŽIPIJADA “BEATUY OF BIHOR”

Sa prošlog okupljanja

Prvi džip reli „Beauty of Bihor“, koji je startovao u subotu 6. avagusta, okupio je brojne učesnike iz Crne Gore, ali i dijaspore. Karavan od oko 40 džipova sa oko 90 učesnika je u 10 časova krenuo iz Petnjice na dvodnevni obilazak Bihora.

Druženje, adrenalin i upoznavanje novih predjela su motivacija brojnim učesnicima kojima nije bilo teško savladati izazovne puteve. Naročito drugog dana, kada se vrijeme pogoršalo, jer, kako kažu, ovakva zabava to opravdava.

Učesnike je pozdravio v.d. direktor Turističke organizacije Petnjica, Rešad Muratović a manifestaciju je otvorio predsjednik  opštine Petnjica, Samir Agović i poželio im dobrodošlicu i ugodnu vožnju.

„Ovom prilikom želim svima da poželim dobrodošlicu u našu Opštinu.  Prije svega želim da se zahvalim našem istaknutom antuzijasti iz Luksemburga Edinu Medu Latiću na nesebičnoj pomoći koju je pružio zajedno sa našim nikšićaninom Hafizom Cigom Muratovićem da se ova manifestacija organizuje na najbolji način. Zadovoljstvo je živjeti u ovom kraju bogatom prirodnim raznolikostima a te ljepote na ovaj način želimo da podijelimo sa Vama, nadam se da ćete ova dva dana uživati i ponijeti lijepa iskustva iz Petnjice. Sigurni smo da jedan ovakav događaj na najbolji način promoviše našu Opštinu i ovaj dio CG. Čast mi je da pozdravim i počasnog konzula CG u Luksemburgu g-dina Remziju Camića koji je učesnik ovog relija i koji je dobar primjer kako se trebaju uspostavljati i održavati dobre veze dijaspore i matice” – zaključio je Agović.

Karavan je krenuo iz centra Petnjice pa preko Godočelja, Rosulja i spuštajući se prema Lješnici, uslijedio je uspon prema Barama i Orahovu pa preko Crniša do Lozne. Iz Lozne preko Jagoča i Crhaljskog brda do Goduše. Iz Goduše, preko Mirajbrda – Hazana – Vrševa stiže do Ciglena gdje je organizovan ručak. Ručak je spremljen na tradicionalan način sa specijalitetima i delicijama bihorskog kraja.

U popodnevnim satima, nakon ručka, karavan je nastavio sa Ciglena preko Vrsajka usponom na Lađevac. Na Vučkovom brdu je napravljena pauza a vidik koji se pruža sa ovog brda na 1600m n.v.dopire do planinskih vrhova tri države. Od ovog mjesta se lijepo vrijeme počinje smjenjivati sa talasima magle a miris kiše se osjetio u zraku.

Put se nastavio preko Crnih Vrela do Pločnika, Konjske rijeke pa do Gradine sa spustom na Musinu jamu. Kod Musine jame se magla spustila toliko gusto kao u legend koja je vezana za ovo mjesto. Preko Vlahova karavan stiže u Rožaje. Iz grada na Ibru se penje na Hajlu gdje je organizovana večera i spavanje.

Drugog dana džipijade, karavan sa Hajle se spušta u Rožaje, preko Turjaka nastavlja prema Vrbici pa preko Trpezi  stiže u Petnjicu, gdje je priređen ručak uz prigodan kulturno umjetnički program i gdje se na svečan način završila manifestacija.

Prvu Bihorsku džipijadu organizovala je Turistička organizacija Petnjica a pokrovitelj je Opština Petnjica.

DENIS BOŽOVIĆ