Juče je u organizaiji šahovskog kluba „Bihor“ a pod pokroviteljstvom opštine Petnjica u okviru Bihorskog kulturnog ljeta, održan šahovski turnir – III opštinski turnior Petnjica 2016. Ono što se može istaći za ovaj turnir to je da on nosi epitet i internacionalni, jer su na njemu uzeli učešće i takmičari iz evropskih država. Turnir je bio za rejting a turnir je otvorio predsjednik šahovskog saveza Crne Gore, Radojica Grba koji je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je u Petnjici i što se jedan, ovako kvalitetan turnir igra u ovoj najmlađoj opštini i sve pohvale uputio šahovskom klubu „Bihor“ i organizatorima.

Turnir je održan u prostorijama motela „Montenegro“ u Petnjici, a učešće je uzelo 37 igrača.

O kvalitetu turnira najbolje govori podatak da je među učesnicima bilo i takmičara koji će predstavljat Crnu Goru na Olimpijadi. Prvo mjesto je zauzeo poznati crnogorski velemajstor Milan Draško, drugo njegov kolega iz reprezentacije Blažo Kalezić, dok je na trećem mjestu, mladi bjelopoljac Armin Mušović. Najbolje plasirani petnjičanin jeste Selim Rastoder koji je zauzeo jedanaesto mjesto.

„Kada danas pogledam sve ove igrače i njihov kako kvantitet tako i kvalitet, moram da budem zadovoljan i slobodno mogu reći presrećan. Broj učesnika i to ovakvog kalibra, nam daje postrek da Petnjica polako ali sigurno zauzima vidno mjesto u šahovskom svijetu barem što se okruženja tiče. Moram da se zahvalim opštini Petnjica, koja je i ovaj put podržala aktivnosti šahovskog kluba „Bihor“ i održavanje ovog turnira. Da je njegovo održavanje pravi potez, najbolje govori učešće ljudi iz evropskih država koji su nosioci tutula od internacionalnih majstora, fida majstora i velemajstora.  Zahvaljujem se predsjedniku šahovskog saveza Crne Gore Radojici Grbi koji je našao vremena da dođe i otvori turnir, menadžeru šahovskog saveza CG Maji Dakić koja je nesebično pomogla u organizaciji ovog turnira, zatim  predsjedniku opštine Samiru Agoviću koji je našao slobodno vrijeme da prisustvuje i da uruči nagrade dobitnicima nagrada, i predsjedniku skupštine Adnanu Muhoviću, kao i podpredsjedniku opštine Musliji Kaliću koji su prepoznali značaj turnira i uveličali svojim prisustvom“ kazao je za portal Radija Petnjica Denis Šabotić predjsednik šahovskog kluba „Bihor“ i dodao da veliku zahvalnost duguje vlasniku motela „Montenegro“ Zeću Šabotiću, koji je ustupio prostorije za održavnje turnira i omogućio da organizator dostojanstveno dočeka učesnike i opravda epitet dobrog domaćina. Predsjednik šahovskog kluba „Bihor“ je istakao da će u toku sedmice organizovati prijateljski meč šahovskog kluba „Bihor“ sa igračima iz dijaspore koji svoje odmore provode u opštini Petnjica. 

DENIS BOŽOVIĆ

PODIJELI