MALIKA (MOLIKA), DRVO U KRUŠČICI STARO 570 GODINA I JEDINSTVENO U CRNOJ GORI

Malika (molika)

U selu Kruščica raste Molika ili kako mještani kažu MALIKA, četinar koji se nalazi na posjedu Nusreta Ličine, koji je djetinjstvo proveo igrajući se ispod tog stabla.

„Kruščica je selo koje je bogato raznim vrstama drveća. Ovo stablo vrlo specifično. Nijedan njen podmladak ne može da izraste u veliko drvo. Pokušali smo nekoliko puta da ga zasadimo, ali poslije nekog vremena uvene i osuši se.

Prema analizama koje su rađene prije pet ili šest godina, stablo ima 50 i više kubika drveta, a staro je 570 godina.

U razgovoru sa jednom gospođom, koja je po profesiji botaničar, saznao sam da je ova naša malika (molika) jedinstvena na teritoriji Crne Gore. Takođe sam i saznao da je ta vrsta zaštićena Zakonom.

Kada sam pokrenuo svoj privatni biznis u Baru, razmišljao sam o nazivu firme, u svom tom razmišljanju sjetim se dana iz djetinjstva, društva s kojim sam mnogo vremena proveo ispod ovog četinara i upravo me to motivisalo da preduzeće nazovem Malika.

Firma ,,Malika“ se prosavila svojim imenom i pored djelatnosti koje obavlja a to je izradom metalnih konstrukcija i ograde. Uspiješno poslujeno u gradovima Crne Gore kao i u osam zemalja širom regiona “ , navodi Nusret.

„Posle dugogodišnjeg rada ljudi su me čak i počeli zvati Malika pa sam tako dobio i nadimak na koji se sa širokim osmjehom odazovem“, dodaje sagovornik.

Mnogo je anegdota koje su se prenosile s koljena na koljeno ali djevojka koja se pojavljivala u nevjestačkom ruhu je jedna od posebnih priča.

„Stari čovjek koji je imao italijansu pušku ,,Talijanku“ imala je jaku probojnu moć s kojom je on pokušavao da probije stablo, međutim kada god je pokušao, ispred njega se pojavi djevojka koja je odjevena u nevjestačkom ruhu. Kad pokuša da povuče okidač djevojka se pojavi, on skloni pušku nje nema. Takođe se pojavljivala i mlada srna koja je stajala ispod stabla. Poslije nekoliko pokušaja odustao je i shvatio da je nju nemoguće uništiti.

Od tih dana pa sve do danas “malika” raste i razvija se u besmrtonosno, veliko stablo koje će tu biti još hiljadama godinama unaprijed“ , zaključuje sa legendom Nusret Malika Ličina.

ALMINA LIČINA