Građanska Crna Gora: Da li će građani Petnjice opet biti izmanipulisani?

Poštovani građani, obavještavamo vas da je proces kreiranja i potpisivanja sporazuma o kulturnom i ekonomskom razvoju Petnjice završen. Međutim, proces je završen na štetu mještana Petnjice, tako što sporazum nije kreiran i potpisan. Podsjetimo, ideju sporazuma su sve partije sa kojima smo se sastali dočekali kao pozitivnu i korisnu. Dogovoreno je da nakon prvog kruga razgovora pojedinačnih sastanaka, dođe do zajedničkog sastanka na kojem bi bio kreiran i potpisan sporazum. Od svih onih sa kojima smo ranije obavili sastanke, na naš poziv za zajednički sastanak u Podgorici odgovorili su samo predstavnici Demokratske Crne Gore. Ostali čak nisu našli zashodno da odgovore na poruku, da li će prisustvovati ili ne. Što je pokazatelj nedostatka političke kulture. Žao nam je što su predstavnici partija sa kojim smo obavili kvalitetne razgovore na kraju odlučili da ne odu korak dalje u kreiranju i potpisivanju sporazuma. Što može značiti da nisu bili spremni da sporazum primijene i stave na sto tokom pregovora o formiranju buduće vlasti u Petnjici. Očito da su im bili preči partijski interesi u odnosu na interese svih mještana Petnjice.

Građanska Crna Gora je ovaj sporazum stavila kao prioritet, i kao medijator ovog procesa javno saopštila da neće izaći na lokalne izbore u Petnjici smatrajući da više možemo da doprinesemo kao medijatori u ovom procesu.

Bez obzira što je ovaj proces završen kao mnogi procesi u ovom partitokratskom sistemu, odnosno na štetu građana, mi zahtijevamo od predstavnika svih političkih partija koji su obavili razgovor sa nama, da javno obećaju mještanima Petnjice da će u pregovorima za formiranje vlasti i sjutra ako bilo ko od njih dođe na vlast, staviti na listi prioriteta sve kvalitetne projekte bez obzira koja politička partija ih ima u svom programu. Takođe tražimo od njih da obećaju da će u roku od pola godine od formiranja vlasti obezbijediti da dijaspora može da ulaže pod povoljnim uslovima u Petnjicu. Tražimo i da se obavezuju da neće kupovati glasove i služiti se izbornim manipulacijama, kao i da će iste prijaviti nadležnim organima. Na kraju i tražimo da ne nastave partijsko zapošljavanje i nepotizam, kao što je to do sad radio jedini predstavnik vlasti u Petnjici.

Svim mještanima Petnjice želimo reći da ćemo mi nastaviti da dajemo doprinos ekonomskom i kulturno razvoju Petnjice, i da ćemo kontrolisati i opominjati buduću vlast u Petnjici.

Svim akterima lokalnih izbora u Petnjici želimo sreću u daljem radu.

GRAĐANSA CRNA GORA