MUHOVIĆ: Krivokapić i Abazović žrtvuju manjinske narode zbog mira u vlasti

Adnan Muhović

Premijer Vlade Zdravko Krivokapić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović snose najveću odgovornost, što Vlada vodi selektivnu politiku i žrtvuje manjinske narode za rad mira u heterogenoj vlasti, kazao je u intervjuu za Portal Dana funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) Adnan Muhović.

Muhović je dugo godina bio član Predsjedništva Bošnjačke stranke i lider petnjičkog odbora, a BS je u julu.

Mediji su ranije pisali da postoji mogućnost da Muhović napusti BS zbog izvjesnog “nezadovoljstva”.

U intervjuu za naš portal je kazao da je za odlazak iz BS bilo mnogo razloga, a sve bi se moglo svesti da više nije imao vremena ni tolerancije prema politici koja bije, kako kaže, tuđu političku bitku i radi za političke interese druge partije.

– SPP je mala partija ali su ljudi koji je vode odavno prepoznati i dokazani borci za stvarne društvene promjene u kojim će i položaj bošnjačkog naroda biti promijenjen i podignut na veći politički nivo. U Bošnjačkoj stranci se već odavno ta ista bitka za prava svog naroda vodi iz drugog plana, gdje se primarno vodi računa o političkim ciljevima i interesima druge partije, i tek u njihovim interesima pokušava ugraditi i interes i ciljevi bošnjačkog naroda. To je neodrživa pozicija- naveo je Muhović.

Prema njegovim riječima, narod u Crnoj Gori se dijeli sa ostalim narodima većinu političkih interesa ali tvrdi da se ne može pristati na politiku podstanara, političkog potkusurivanja, šta drugima ostane ili pretekne.

– Ili kako nas i koliko drugi hoće po njihovom interesu i milosti ugraditi u ostvarenje naših nacionalnih i građanskih prava. Bošnjačka stranka je davno izgubila političku samobitnost, drugi joj utvrđuju politiku, prioritete pa i kadrovska rješenja, a moja borba je u takvim okolnostima postala uzaludna- tvrdi Muhović.

Na pitanje da li smatra li da je danas položaj bošnjačkog naroda bolji nego sa prethodnom vlašću, Muhović kaže da se mora shvatiti da je ovo tranzicioni period, nakon dugog vladanja jedne iste partije koji, pored ostalog, treba da promijeni svijest građana da su izbori šansa da se kazni loša politika ili nagradi dobra politika, da građanin nauči da je faktor odlučivanja a ne puko sredstvo u rukama političko-interesnih grupa.

– Iako sam, kako već rekoh, svjestan nužnosti promjena vlasti, lično ni malo nisam zadovoljan odnosom ove vlade prema mojem narodu, kojeg skoro da i nema u izvršnoj vlasti. Poznat sam po tome da direktno adresiram odgovornost i mislim da je za to najviše odgovoran potpredsjednik vlade Abazović, ali i premijer Krivokapić. Iskoristili su veliku političku moć koju im daje sama činjenica prve promjene vlasti demokratskim putem i zaboravili da je za te promjene SPP dala veliki i presudan doprinos. Imaju veliki dug prema našoj partiji i narodu kojeg politički zastupa ova partija. Kako stvari stoje njih skoro i da ne zanimaju gradovi u kojima dominantno žive Bošnjaci i već se sada može jasno vidjeti da se prema ovom prostoru kojeg mi nazivamo Sandzakom odnose kao i prethodna vlast, čak možda i gore- navodi Muhović.

Kako je kazao, ono što se mora znati je činjenica da su promjene bile neminovne.

– Mi Bošnjaci smo i u najtežim političkim izazovima morali imati našu politiku i boriti se za demokratizaciju društva prema prioritetima koje sami odredimo. Mnogo je toga što ukazuje upravo na to da je selektivnost u porastu kako u smislu primjene postojećih zakona tako i u postupku pripreme i donošenja novih. Premijer Vlade i potpredsjednik vlade Abazović, u tom smislu nose najveću odgovornost.  Manjinski narodi su najstabilniji stub državnosti Crne Gore, a ovakav odnos prema njima, gdje se potpuno marginalizuju, ukazuje na namjeru da se taj stub oslabi- zaključio je Muhović.

SPP sve više dobija povjerenje naroda

Na konstataciju da se uskoro bliže izbori i u Petnjici i da li očekuje hoće li SPP njegovim dolaskom bitnije popraviti svoju poziciju i u novom sazivu lokalnog parlamenta povećati broj odbornika, Muhović kaže da mu svi njegovi izvori potvrđuju da SPP na lokalnom nivou ali i mnogo šire, sve više zadobija povjerenje našeg naroda.

– Naravno, očekujem značajno bolji rezultat i na sljedećim lokalnim izborima u Petnjici ali i na izborima u drugim gradovima. Pred nama je period ubrzanog rasta političkog učešća SPP-a u političkom životu Crne Gore- kazao je Muhović.

PREUZETO: DAN