HUSEIN EF. RAMČILOVIĆ: RAMAZAN JE NOVA STRANICA KREIRANJA DOBRIH ODNOSA MEĐU LJUDIMA

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, gostu u studiju Radija Petnjica bio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Petnjici Husein ef. Ramčilović i govorio je o vrijednostima mjeseca Ramazana.

Tim povodom, ef. Ramčilović je kazao da je Ramazan mjesec blagodati od Allaha Uzvišenog, kao što je post, teravija, iftar, sufur, milost i oprost, mjesec proučavanja Kur'ana i hadisa kao i mjesec solidarnosti.

Naglasio je na odliku mjeseca Ramazana a to je solidarnost između našeg odnosa jedni prema drugima da Ramazan treba da nam bude nova stranica kreiranja lijepih odnosa kao i pomaganja jedni drugima.

„Poruka Ramazana jeste ajet iz Kur'ana „ O vjernici, propisuje vam se post kao što je propisan ljudima prije vas, da bi ste se grijeha klonili“

U Kur'anu se na samo dva mjesta spominje naredba ramazanskog posta i kako je istakao efendija dovoljno je vjerniku da jednom čuje, kako bi prihvatio svoju obavezu.

Prijašnji narodi su imali objavu posta i ne postoji bolja mogućnost spustanja na zemlju i koračanja po zemlji dostojanstveno, kao što je to princip i metoda posta“, kazao je ef. Ramčilović.

Ramčilović je istakao da ko ne ostavi ružnog govora, ružnih misli nema potrebe ni da posti jer cilj posta je da čovjek ostavi ste te anomalije. Ramazana nam dolazi jednom godišnje kao mjesečna škola.

Husein ef. Ramčilović kazao je da Medžlis u Petnjici spremno dočekuje mjesec Ramazan sa svojom aktivnostima koje su prilagođene epidemiološkim mjerama.

„Policijski čas počinje u 22h i na nama je da prilagodimo naše aktivnosti kako bi usladili da džematlije se vrate svojim kućama prije policijskog časa.

Ove godine, na području Medžlisa islamske zajednioce Petnjica u svim džamijama biće uspostavljene ramazanske aktivnosti. U džaamijama u Petnjici, Savin Boru, Boru, Kalici, Trpezima, Vrševu, Vrbici.

Sve džamije u Petnjici će imati svoje imame koje se sprovoditi ramazanske aktivnosti, strogo poštujući epidemiološke mjere“, naglasio je Ramčilović.

Na jučerašnjoj sjednici, primljen je novi imam, koji će biti zamjenik glavnog imama, Armin Korać, koji je završio Fakultet islamkih nauka u Sarajevu i vjerujem da će biti moj naslednik i preuzeti ulogu glavnog imama“, kazao je glavni imam ef. Ramčilović.

Mešihat islamske zajednice u Crnoj Gori je odlučio da će se ove godine u svim džamijama klanjati osam rekata teravije namaza.

Ramazansku poruku Husein ef. Ramčilović je poslao riječima ukoliko želimo da nam Ramazan i naši ibadeti kod Allaha budu primljeni čuvajno naše oči od ružna pogleda, čuvajmo naše ruke od zabranjenog, čuvajmo naše misli od zabranjenog.
Postoje tri vrste postača, a jedni od te tri su oni koji poste samo od jela i pića, budemo od onih koji postača koji i pomisao na grijeh otklanjanju.

U svoje ime i u ime Medžlisa islamske zajednice Petnjica čestitam svima Ramazan, našoj dijaspori da ga vi i vaše porodice provedete u miru, zdravlju i rahatluku.

Na kraju, efendija Ramčilović je kazao da se javni iftari neće organizovati shodno Odluci Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Uredništvo Radija Petnjica pridružuje se Ramazanskim čestitkama sa riječima sa željom da postačima olakša post i da mjesec Ramazana bude nova stranica na putu dobra.

ENKO KORAĆ