(VIDEO) MEHMED AJDARPAŠIĆ PONOSAN NA SVOG CEZARA, BIKA OD TONU I NEŠTO VIŠE

Mehmed Mele Ajdarpašić, domaćin iz Vrševa, u svom stočnom fondu ima nešto za šta važi – ukoliko nijesi vidio i zabilježio okom kamere, ne pričaj, jer ti niko neće povjerovat.

Naime, ovaj Vrševac u štali ima, to bi rekli, plahog bika koji, sa aspekta kilaže, do sada niko nije imao u Bihoru. Merak i želja da postavlja rekorde, po čemu je između ostalog i poznat Mele, ponukali su ga da se još prije četri godine odluči da jedno tek rođeno tele, ostavi za ovaj neshvakidašnji rekord.

Tri konopa za rogove na jedno strani, tri čovjeka na njihovim krajevima koji drže konope na tri strane, jeste način na koji je Cezar, kako se zove Melev bik, prekoračio prag štale. Odmah po izlasku, kratkim trzajem se oslobodio jednog svog čuvara, tek toliko da pokaže silu i moć i da se on, ukoliko se razjari, neće od pomoći biti ni deset ljudi a kamo li njih trojica.

Nije njemu takva priroda, miran i blagorodan je Cezar. Da je tako, vidi se po tome što voli da se češka, preciznije, timari. Malo se uzjoguni i odmah Mele ili njegov sin priđu i počnu da ga češkaju ili ti maze, a ispred posmatračevih očiju se izvrši transforamcija, bik koji se pretvori u “jagnje”.

“U mojoj se štali rodio i odmah sam prepoznao da će da bude kvalitetan vo. Samo sam upro prstom i rekao da ću da ga držim da oborim rekord po težini. Njegova težina je sigurno preko 1100 kilograma, i to niko do sada nije imao u ove krajeve. Miran bik, deca su sa njim radila i uvijek je ljeti pušten. Do unazad tri mjeseca, zrno žita nije pojeo. Samo prirodnu hranu a da sam ga držao za tov od malih nogu, on bi 15 tovara dostigao. Mada, kažu da do sedam i po godina raste i kruća. Mene nije bitna para, ali je bitno da se rekord obara. Preporučujem svim poljoprivrednicima da drže i da se takmičimo. Ovo je u Bihoru rekord. Ne kažem, mogu da imaju da ga kupe ali da ga je podigao kao ja, to garantujem da nema. Možda postoji na Žabljak težija ali u ove naše krajeve nema”, priča Mele dok mazi svoj ponos iz stočnog fonda i dodaje da ne moraju uvijek trojica da ga izvode.

“Nije izvođen i puštan pa se uznemirio i zaželio. To jeste miran bik, ali što bi rekli stari, biku je za nevjerovat. Ugvorio sam prodaju i njegova cijena bi trebala oko dvije hiljade eura. Ne kažem da mi nijesu vrijedne pare, ali, ovaj merak ti ne bih dao za pet hiljada”, ističe Mehmed i najavljuje da nakon Cezara, sprema se da postavi novi nezvanični rekord. Nije htio da nam otkrije o čemu se radi.  Cezar ima četri godine, tačnije, trebalo bi da napuni u martu, ali, što bi se narodski reklo – goveđa sudbina. Umjesto da se šepuri po bihorskim pašnjacima, njegova sledeća destinacija su – mesarski rafovi.

DENIS BOŽOVIĆ

POGLEDAJTE JOŠ:

(VIDEO) LIČINA I AGOVIĆ – PRESJEK POLJOPRIVREDE U PETNJICI