VIDEO: AKCIJA “POMOGNIMO HAJRU DA PREZIMI” SE USPJEŠNO PRIVODI KRAJU

Akcija – “Pomognimo Hajru da prezimi”, koju je pokrenuo Radio Petnjica, zahvaljujući humanim ljudima, privedena je kraju.

Hajro Šabotić iz Tucanja, čiji su uslovi za život bili na ivici ljudskog dostojanstva, nakon sprovedene akcije, prostorije u kojima Hajro živi su poprimili drastično drugačiji izgled.

Osim toga, zahvaljujući bihorskim humanistima, Hajru je obezbijeđen topli obrok koji dobija pet puta sedmično. U akciji se uključio veliki broj Bihoraca, kako sa područja opštine tako i iz dijaspore. I pored toga što je u trenutku rekonstrukcije Hajrovog doma područje opštinu zadesili loši vremenski uslovi, to nije spriječilo radnike da dvije prostorije budu detaljno renovirane i čak osam puta prekrečene.

Koordinator radova, Bećo Šabotić, istakao je za portal radija da je sve počelo sa čišćenjem i izbacivanjem nepotrebnih stvari koje je Hajro godinama držao u svoje dvije sobe.

„Do plafona je Hajro sakupljao stvari koje nizašta nijesu bile potrebne. Sve to smo morali da izbacimo. Jedna komplet akcija je samo za to bila potrebna. Nakon toga smo angažovali majstore koji su prvo nadstrešnicu napravili jer je stara prijetila da se uruši a onda se ušlo u sređivanju unutrašnosti. Zahvaljujući slikama koje su objavljene na vašem portalu, pratioci su mogli da se uvjere u kakvom je stanju bila unutrašnjost. Zidovi su bili crni da crnje nije moglo biti. Danas sve to izgleda sasvim drugačije“; ističe Bećo Šabotić za portal radija koji, zajedno sa Rasimom Akom Šabotićem, upućuje zahvalnost Radiju Petnjica.

„Veliku zahvalnost dugujemo menadžemntu Radija Petnjica kao i svim donatorima koji su dali dorpinos kako bi se Hajrov dom uredio. U ime brastvenika i u svoje lično ime, upućujem zahvalnost. Velika se stvar učinila, a ovom akcijom smo Hajru stvorili pristojne uslove za život“; istakli su Bećo i Aka povodom završetka akcije.

Učešće u akciji je uzeo veliki broj Bihoraca. Osim toga što je bilo donacija u vidu bijele tehnike, kreveta, šporeta, posuđa, bilo je i donacija u vidu novca pa je ukupno sakupljeno 980 eura. Od toga novca, materijal za izvođenje neophodnih građevinskih radova je koštao 255 eura, a majstorima za izovđenje tih radova dalo se 400 eura koji su obavili posao čišćenja, postavljanja regipsa u dvije prostorije, krečenje, radovi na dimnjaku, nadstrešnica iznad ulaznih vrata, radove na krovu jer je prokišnjavao.

Takođe, od toga novca je kupljeno posuđe i neophodne sitnice potrebne Hajru u iznosu od 25 eura. Ostatak novca, u iznosu od 300 eura, portal radija je predao koordinatoru koji će biti uplaćen na Hajrov žiro račun.

DENIS BOŽOVIĆ