ĆEMAN: SD POKUŠAVA DA ZLOUPOTREBOM ŽRTAVA GENOCIDA SAČUVA MALO REJTINGA

Albin Ćeman
Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Albin Ćeman reagovao je na saopštenje OO SD Petnjica.
Opštinski odbor SD Petnjica u nedostatku rezultata decenijskog rada i gubitka vlasti na državnom nivou, pokušava da necivilizovanim, politički nemoralnim i sramnim zloupotrebama žrtava, sačuva ono što mu je ostalo od političkog rejtinga. Za razliku od vas, gospodo iz SD-a mi se klanjamo svim žrtvama, ali ne i onima koji kosti mučenika koriste za dnevno-političke potrebe. To su izrazi nejvećeg nivoa nepoštovanja prema njihovoj žrtvi, njihovim grobovima, prema njihovim porodicama i cjelokupnom narodu. Vi koji ste Bošnjacima i svim građanima Crne Gore decenijama zavlačili ruke u džepove, pljačkali ih i tjerali da napuštaju svoja ognjišta, sada pokušavate da otvaranjem rana na srcima ostvarite politički poen. Da li mislite da to građani ne vide?

Srebrenica je najveća i najbolnija rana koju nose svi Bošnjaci bez obzira gdje živjeli. Ali, ranama na duši jednog naroda nije mjesto u dnevnoj politici. Da SD-u nije cilj političko profiterstvo nad grobovima mučenika, znali bi da je 2009. godine usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, gdje se u tački C konstatuje da je „…Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio genocidom“. I sada neko zahtjeva da se u cilju otvaranja političkih rasprava, donosi već donešeno i usvaja usvojeno, proglašava proglašeno, samo da bi se politički kopalo po grobovima stradalnika. Ja to kao Bošnjak, kao čovjek koji ima dostojanstvo, kućno vaspitanje i koji u sebi nosi vjeru, neću dozvoliti.

Takođe, da li SD možda zna ili se pravi da ne zna, da su u usvojenim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica sadržana tri unaprijeđenja u korist muslimana? Prvo, pravno i kulturološko tretiranje Vakufa. Drugo, garantovanje prava na izbor hrane u vezi sa vjerskim učenjem u državnim ustanovama. Teće, eksplicitno potvrđivanje ugovora koje je zaključila Vlada sa vjerskim zajednicama, među kojima i islamska zajednica. Dakle, zašto je SD glasao za Zakon koji nije sadržao ove garancije i rješenja? Zašto je SD glasao za Zakon koji ne daje ista prava svim vjesrkim zajednicama? Šta je sporno glasati za izmjene zakona koje daju veća prava muslimanima i dovode u ravnopravan pološaj sve tri tradicionalne vjesrse zajednice u Crnoj Gori?

Gospodo iz SD-a, vi samo nastavite da se poigravate sa emocijama naroda, a Albina Ćemana nemojte podučavati i pokušavati odvratiti od bihorskog duha kojem sam naučen u mojoj Petnjici, jer me nećete pokolebati niti skrenuti sa puta istine, pravde  pomirenja i ljubavi.

Na kraju, važno je napomenuti da SD kao dio vlasti nije želio da pokreće pitanje Srebrenice, a sada to radi u cilju izazivanja sukoba, tenzija i nemira”, stoji u saopštenju Demokrata koje potpisuje Ćeman.