PETNJIČKA DIVAN BAŠTA BEZ BAŠTOVANA

U različitim kulturama divan bašte su imale različitu namjenu ali ono što im je zajedničko jeste prostor na kojem je bilo moguće sjesti, popiti kafu ili neko drugo piće i na miru razgovarati. Divan znači razgovor, muhabet, dogovor.

Na ulazu u Petnjicu, sa lijeve strane nalazi se Divan bašta, mali petnjički park, koju služi za odmor i razgovor.

Prema opisu sa početka teksta petnjička Divan bašta nije ono za šta se izdaje. U toku dana gotovo da nema nikog, a naveče da ne govorimo. A i zašto bi – vode nema odavno, suva je česma već godinama, nerijetko rasuto smeće “krasi” kameni plato, tako da je idealno mjesto za izbjegavanje.

Na platou je trava počela da raste, kamen, koji je postavljen, počeo je da se kruni, zaštitini stubovi su polomljeni i sve češće prostor služi kao parking mjesto.

Sa malo truda i rada, ali i dobrog odnosa građana prema okolini, uže jezgro Petnjice, pa i Divan bašta, bi moglo da bude primjer ostalim gradovima u Crnoj Gori.

Ljeti, kada je dijaspora tu i dok traje Bihorsko kulturno ljeto ovaj prostor dobije zasluženu pažnju, ali je to isuviše malo za ono za šta je planirano.

Iako je postavljena rasvjeta ovaj nesuđeni gradski trg čeka pravu valorizaciju, jer Petnjica i nema baš velikog izbora i zato je potrebno da ona što prije oživi.

Da li je Divan bašta ostala bez svog baštovana?!

ENKO KORAĆ