JOKSIMOVIĆ ČESTITALA MLADIMA BIHORA MEĐUNARODNI DAN MLADIH

“Mladi čine polovinu svjetske populacije, stoga je važno da se ujedine i tako se uključe u donošenje odluka na svim nivoima. Zdravlje mladih je od ključne važnosti, kako za sadašnost tako i za budućnost”, istakla je dr Marija Joksimović, čestitajući mladima Petnjice Međunarodni dan mladih.

Joksimović je objasnila da zbog pandemije virusa korona, 12. avgust, Međunarodni dan mladih, neće biti obilježen kao ranijih godina, kroz organizovane aktivnosti mladih, kako bi skrenuli pažnju društvu o svom položaju i problemima. Ipak, podsjetila je na aktivnosti Savjetovališta za mlade.

“Savjetovalište za mlade beranskog Doma zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore, u cilju unapređenja zdravlja populacije mladih, tokom čitave godine sprovodi brojne zdravstveno-vaspitne aktivnosti kroz radionice, tribine, predavanja, projekte, promotivni materijal. U savjetovalištu se svakog mjeseca sprovodi savjetodavni rad sa mladima, u cilju prevencije konzumiranja cigareta. U savjetovalištu mladi mogu razgovarati o problemima adolescentnog perioda, zdravim stilovima života, značaju fizičke aktivnosti, pravilnoj i nepravilnoj ishrani, bolestima nepravilne ishrane, kao što su gojaznost i anoreksija, prevenciji i  liječenju rizičnih oblika ponašanja, kao što su alkoholizam, narkomanija, nikotinizam, kockanje i zloupotreba društvenih mreža, reproduktivnom zdravlju i seksualnom obrazovanju, ljubavi i odnosima među polovima, vještini komunikacije u oblasti seksualnosti, trudnoće i planiranju porodice”, kazala je Joksimović za portal Radija Petnjica.

Savjetovalište se nalazi u Domu zdravlja Berane u okviru Centra za prevenciju. Radi radnim danima od 7 do 15 časova. U njemu radi mediconska sestra, izabrani doktor za djecu, specijalista zdravstvene higijene, a po potrebi i ginekolog, psihijatar, psiholog, epidemiolog, socijalni radnik.

“U savjetovalište se može doći bez uputa i knjižice, a sve aktivnosti su besplatne i anonimne. Osnovni principi su povjerljivost, anonimnost, dostupnost, ravnopravnost, poštovanje, uvažavanje”, zaključuje Joksimović.

DENIS BOŽOVIĆ