PETNJICA: USVOJEN BUDŽET U IZNOSU OD 1.900 923 EURA

Skupština

Petnjički lokalni parlament je danas na XIII sjednici SO, usvojio Budžet za 2020.godinu koji iznosi 1.900.923 eura. Rasprava o budžetu je obilježila polemika između odbornika BS Aldina Muratovića i Rifata Agovića sa jedne strane i Samira Agovića predsjednika opštine i predsjednika SO Mehmeda Meše Adrovića sa druge strane.

Prijedlog odluke o budžetu za 2020 godinu, Aldin Muratović naglasio da million eura preko Egalizicionog fonda ne bi bilo da nije BS na državnom nivou.

Aldin Muratović

„Želim vam reći da imam utisak kao da je ovo Papin budžet. Niko iz DPS se nije javio da diskutuje o najvažnijoj tački koju usvaja ova skupština. Pedviđeni budžet iznosi 1.900.923 eura i to su veoma značajna sredstva za našu opštinu. Kada sam učestvovao na javnoj raspravi povodom budžeta, iznenadila me rekacija tada odbornika DPS koji su i sami uvidjeli da ovaj budžet ne valja. Ovaj budžet nije napravljane kako treba i kako bi naši građani imali koristi od predviđenih sredstava. Imali smo primjedbi, kako mi iz opozicije tako i predstavnici iz vlasti a vi nijeste reagovali. Ponizili ste i vaše odbornike time. Mene smatrata da sam ja najveći kritičar ovog budžeta ali, na javnoj raspravi su čak i vaši članovi gori od mene bili i nijeste ih uvažili. Predvidjeli ste itekako značajna sredstva a ne znamo gdje idu“, istakao je između ostalog Aldin Muratović u ime BS i pobrojao o kojim stavkama se radi.

„Ovaj budžet je partijski budžet DPS koji je namijenjen za sledeću izbornu godinu. Poštovani građani, sa ovim budžetom, imaćete kratkoročnu dobit ali čete platiti to krvavo četri godine, gdje će te ispaštati zbog te kratkoročne pomoći“, izjavio je Aldin Muratović i pozvao lokalnu vlast da se ne radi to građani već da se sredstva ulože tamo gdje treba i da se ne vode ličnim interesima.

Predsjednik opštine Samir Agović je u odgovoru Aldinu Muratoviću istakao da voli da polemiše ako ima argumente i činjenjenice.

Samir Agović

„Ako iznosite nejasnoće, neznanje ili zabludu, onda ne mogu da polemišem. Ne želim nikog da edukujem o budžetu, kako se izrađuje i za šta služi. Predsjednik opštine je taj koji predlaže budžet i mora da vodi računa o svemu. I onom što su materijalni troškovi, i što su kapitalni izdaci i ono što su potrebe ovdašnjeg stanovništa. Dobro se za ko, šta i kako radi. Egalizicioni fond je nastao oko novog zakona o lokalnoj samoupravi. Mi smo ranije imali mogućnost da koristimo sredstva ali, uvijek ističem, zahvaljujući Damiru Šehoviću koji je tada bio poslanik i koji je dvije godine amandmanski djelovao. Vjerujem da i to građani znaju da ne bi polemisali ko je i kada pomogao Petnjicu. Ovaj budžet će obezbijediti najveći stepen investicija u našoj opštini“, istakao je Samir Agović u svom odgovoru odborniku Muratoviću pojašnjavajući stavke za koje odbornik BS smatra da su sumnjive.

Rasprava o budžetu je obilježila česta polemika između predsjednika SO Mehmeda Meše Adrovića i odbornika BS Aldina Muratovića.

Prije rasprave o budžetu, bila je rasprava o Prijedlog Odluke o donošenju strateškog plana opštine Petnjica 2020 – 2025.god.

Almir Muratović

Odbornik Almir Muratović je iskazao zadovoljstvo zato što je opština uvažila prijedlog predstavnika SPP pa je u strateškom planu se našao putni pravac Petnjica – Tutin i otvaranje graničnog prijelaza. Odbornik Rifat Agović ispred BS je istakao da ovaj dokument, uz tehničke i štamparske greške, istakao je da sve škole zahtijevaju hitnu rekonstrukciju kao i zdravstveni sistem koji postoji samo na primarnom nivou.

„To dovoljno govori koliko dva resorna ministarstva vode brigu o nama. Često čujemo kako ministar Šehović govori kako su neka sredstva opredijeljena za neki vrtić u Petnjici, za rekonstrukciju osnovnih škola koje su sve stasale. Dugo se govori o zdravstvenoj stanici. Tu je ministar iz SD i mislim da ga Petnjica i ne interesuje. Ono što mi se svidjelo u strateškom planu jeste oblast poljoprivrede koja je detaljno razrađena i oblast saobraćajne infrastrukture gdje se pomaci vide. Jasno se vidi ko o Petnjici najviše brine sa nivoa ministarstava. To su ta dva ministarstva da ne pominjem jer svi znate ko su ministri“, istakao je između ostalog, Irfan Agović ispred BS aludirajući na ministarstva koja pokriva kadar iz ove stranke na državnom nivou.

„To što nijeste uvažili mnoge moje predloge, to ste vi. Radi se o izuzetno važnom strateškom planu za sve nas i on je odrađen na bazi ostalih opština. Primjećujem da nijeste obratili pažnju na ključne stvari, na obrazovanje i zdravstva. Nije dobro planiran niti naši turistički potencija koje naša opština ima i nijesu dobro obrađeni, kao ni poljoprivreda“, istakao je između ostalog Aldin Muratović odbornik BS iznoseći nedostatke Strateškog plana.

„Sve što nije predviđeno ovim strateškim planom, ne možete aplicitari niti za jedan jedini projekat kod Vlade CG i njenih ministarstava. Ako vam kažu da će raditi neki projekat i otvaranje fabrika, ovo će vam važiti u toku predizborne kampanje, od toga nema ništa. Morali ste da predvidite otvaranje radnih mjesta, a po ovom strateškom planu za pet godina nema radnih mjesta a to je veliki period za našu opštinu posebno u ovim migracionim procesima. Morali ste da uvidite ove nedostatke i da prihvatite naše predloge. Mi ćemo, bez obzira na sve, podržati ovaj strateški plan bez obzira što nas niste uvažili i niste uvažili naše predloge“, istakao je između ostalog Aldin Muratović odbornik BS.

Selvudin Šabotić, u ime kluba odbornika DPS je istakao da je Stratekški plan podloga za dalji razvoj opštine.

Selvvudin Šabotić

„Definisan je na dinamičan privredni rast i stvaranje uslova za kvalitetan život građana. Priprema ovog dokumenta pokazuje i ozbiljnost lokalne uprave koja ima viziju za razvoj ovog kraja. On je podloga koja će koristiti za dalji razvoj naše opštine. Želimo da damo doprinos razvoju kako bi stvorili bolje uslove za život. Raduje me da većina odbornika razumije metodologiju izrade strateškog plana“, istakao je između ostalog Šabotić.

Samir Agović je istakao da je Strateški plan koji se pravi na pet godina, važan za budući razvoj opštine.

„Mi smo ovaj plan radili domaćim snagama ali uz snažnu podršku ministarstva ekonomije. Mi smo bili u obavezi da planiramo i predvidimo aktivnosti koje će dati brži i dinamičniji razvoj opštine. Bazirali smo se na ono što je realno i objektivno. Ovdje smo predvidjeli snaženje kapaciteta pa tako i komunalnog preduzeća koje planiramo da osnažimo i kadrovski i tehnički. Prosvjeta i zdravstvo takođemo smo predvidjeli i Dom zdravlja i Zavod za hitnu pomoć i to je sa nivoa vlade CG.  Posebno naglašavam da smo vodili računa o onim potencijalima koji su važni za nas, turistički potencijali, poljoprivreda i porodični biznis. Budimo realni, u odnosu na stanje od prije pet godina drastično se promjenilo“, istakao je između ostalog Agović ističući da Strateški plan nije partijski dokument već dokument svih njenih građana. Strateški plan jednoglasno je usvojen.

DENIS BOŽOVIĆ