U PETNJICI VAKCINISANO VIŠE OD 95% DJECE

Dr Maja Joksimović, pedijatar u petnjičkoj ambulanti je, gostujući u programu Radija Petnjica rekla da je vakcinacija u Petnjici na zavidnom nivou, i da ona iznosi više od 95%. Ona je pohvalila građane zbog velikog odaziva i odgovornosti.

Protiv kojih bolesti se vakcinišu djeca?

Dr Maja Joksimović: U skladu sa zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Crnoj Gori programom obavazne vakcinacije obuhvaćene su sljedeće bolesti: tuberkoloza, difterija, tetanus, dječija paraliza, hemofilus influence, hepatitis B, morbili (male boginje), parotitis (zauške), rubeola ili crvenka. Pored redovnog kalendara postoje vakcine koje nijesu obavezne već su fakultativne koje se daju prema indikacijama kao što je: grip, protiv meningitisa, hepatitisa A.

Ko donosi odluku da dijeca primaju vakcine?

Dr Maja Joksimović: Odlučuje pedijatar koji ima potpuni nadzor nad djetetom od hroničnih bolesti.

Koliko je vakcina djelotvorna?

Dr Maja Joksimović: Vakcina je jako djelotvorna, jedina mjera prevencije od zaraznih bolesti koje su u prošlosti uzimale veliki broj života.

Koliko je opasno ako kasnimo sa vakcinacijom?

Dr Maja Joksimović: Pored vakcinisanja potrebno je i pravovremeno vakcinisanje, postoji razmak vakcinisanja ali mi nemamo problema u Petnjici jer pored potpunosti potrebna je pravovremena reakcija.

Kakav je kvalitet vakcina na području Crne Gore?

Dr Maja Joksimović: Vakcine nikada nijesu bile bezbjednije, one od proizvođača do korisnika pređu dvjesta kontrola, jako strogo se poštuje „hladni lanac“.

Kako se vakcine čuvaju i šta je to „hladni lanac“?

Medicinska sestra Selveta Selmanović:  Hladni lanac je sistem zaštite vakcina i drugih imunobioloških preparata od izlaganja temperaturama spoljašnje sredine od proizvođača do krajnjeg korisnika. Pod održavanjem hladnog lanca podrazumijevaju se sve aktivnosti koje su usmjerene na neprekidnom održavanju temperaturnog u granicama od +2 do +8 stepeni, optimalna temperatura koja je preporučena je +4 stepena. Veoma je bitno da hladnim lancom upravljaju edukovane medicinske sestre i tehničari, u Petnjici ja i koleginica Adrović vodimo evidenciju o vakcinama u Petnjici. Temperatura se mjeri 365 dana u godini, tri puta dnevno, uključujući dane praznika i vikenda, svaki rashladni uređaj mora biti numerisan i vodi se temperaturna lista koja se upisuje, takođe je bitno da se vodi evidencija temperature sobe u kojoj se vakcine nalaze zbog mjera koje trebaju biti preuzete da se hladni lanac ne bi prekinuo.

Da li imamo dovoljno vakcina u zdrastvenoj stanici u Petnjici?

Selveta Selmanović: Naravno, vakcine se preuzimaju na godišnjem nivou a preuzimaju se iz centralne apoteke „Montefarm“ iz Podgorice četiri puta godišnje na tromjesečnom nivou. Dopremaju se na osnovu potrebe zdravstvene stanice.

Kad počinje vakcinacija?

Selveta Selmanović: Za školsku djecu devetih razreda osnovnih škola krenuće 28. oktobra u Osnovnoj školi „Mahmut Adrović“ u Petnjici.

Ko je odgovoran za nus-pojave vakcinisanja?

Dr Maja Joksimović: Vakcine koje se koriste 15 godina su se pokazale veoma efikasne za povišenu temperaturu, bol na mjestu na kojem je primljena vakcina, uznemirenost. Mi nemamo u velikoj većini ove indikacije koje sam nabrojala, eventualno bude crvenilo na mjestu uboda, ali nus pojave su jako, jako rijetke.

U toku je kampnja na globalnom nivou protiv vakcinacije od određenih zdravstvenih radnika i običnih građana, sta mislite o tome?

Dr Maja Joksimović: Sva istraživanja su u svijetu su pokazala da vakcina nije povezana sa bolsetima, upravo zbog nevakcinisanja imali smo epidemiju morbila i još uvijek imamo.
U Crnoj Gori 2018. godine, imali smo 200. slučajeva, uglavom su bili nevakcinisani. Zahvaljujući dobrom procentu uspjeli smo da nemamo ni jedan smrtni ishod. Od početka 2019. godine nije bilo novih slučajeva, u Sjevenoj Makedoniji od početka ove godine 1900. slučajeva, u prošloj godini u Srbiji preko 5.ooo slučajeva na žalost pet smrtih ishoda, u Hrvatskoj 51. slučaj, u Rumuniji 2770. slučajeva, u Francuskoj 2440. slučaja, u Italiji 1500. slučaja. Jedina djelotvorna mjera mjera je vakcina i ništa drugo, žalosno je što mi u 21. vijeku pričamo o nečemu što je trebalo biti prošlost.

Koliko dugo vakcina štiti dijete?

Dr Maja Joksimović: Zavisi od koje bolest, kod neke stvara doživotni imunitet, zavisnosti od vakcine, uglavnom svaka zemlja ima svoj nacionalni kalendar i on je raspoređen da štiti do određenog vremena, poslije toga se primaju doze osvježavanja imuniteta.

Radimo u mjestu iz kojeg ljudi odlaze, da li savjetujete vakcinaciju prije odlaska iz zemlje?

Dr Maja Joksimović: Naravno, kad god dođete u neku zemlju pitati će vas za vakcinalni status i kod njih je rigoroznije. Ukoliko nijeste vakcinisani ili nemate podataka o vakcinaciji oni će da postupe po njihovom nacionalnom kalendaru i vakcinisaće djecu jer su oni potencijalna opasnost za okolinu.

ENKO KORAĆ