DIREKTOR KULTURNO-EKONOMSKOG CENTRA AZERBEJDŽANA SEJRAN MIRZAZADE POSJETIO PETNJICU I ROŽAJE

Piše: Božidar Proročić (Avlija.me)

foto: Avlija.me

Seyran Mirzazade, poznat je kao izuzetni poslenik kulture, koji na najljepši način kroz vid kulturne saradnje čuva i jača prijateljstvo između Azerbejdžana i Crne Gore. Mnogobrojni kulturni projekti koje je gospodin Mirzazada pokrenuo i realizovao govore nam sa koliko ljubavi i posvećenosti prilazi svim sferama kulture.

30. septembra direktor Kulturno-Ekonomskog centra Azerbejdžana je posjetio je škole u  opštinama Petnjice i Rožaje u sklopu kulturne saradnje zajedno sa savjetnikom u Kulturno-Ekonomskom centru Božidarom Proročićem i predsjednicom Savjeta JU Narodna biblioteka i čitaonca ,,Njegoš” Oliverom-Macom Martinović. Posjeta je upriličena osnovnoj školi ,,25 maj” u Vrbici opština Petnjica škola ima tradiciju postojanja od 1923. godine i predstavlja jednu od starijih obrazovnih ustanova u Petnjici. Na njenom čelu je agilni uspješni i odgovorni direktor Išljam Ćeman koji je zajedno sa svojim uposlenima priredio mješoviti kulturno-umjetnički program u jednočasovnom trajanju kako bi se gosti upoznali sa kulturnim znamenitostima ne samo Petnjice već i sjevera Crne Gore a i kako bi učenici se upoznali sa kulturom Azerbejdžana. Pored gospodina Isljama Ćemana bio je prisutan i presjednik opštine Petnjica gospodin Samir Agović i potpresjednik opštine gospodin Muslija Kalić. Na samom početku programa goste je pozdravio direktor škole ,,25 maj” Išljam Ćeman toplim riječima dobrodošlice nakon njega se obratio i gospodin Seyran Mirzazada koji je izjavio: ,,Da kultura nema granica i da Azerbejdžan i Crna Gora na najljepši način pokazuju koroz kultuene programe svoju bliskost i prijateljstvo.” Nakon uvaženog gospodina Mirzazade gostima se obratio i potpresjednik opštine Petnjica Muslija Kalić koji je pozdravio sve prisutne goste profesore i osnovce. Nakon kulturno-umjetničkog programa direktor Išljam Ćeman je primio na poklon za školsku biblioteku prevedena knjige koje govore o značajnim ličnostima Azerbejdžana poklon Kulturno-Ekonomskog Centra Azerbejdžana kao i knjige koje je poklonila JU Narodna čitaonica i biblioteka ,,Njegoš” sa Cetinja koje je uručila Olivera Mace Martinović presjednica savjeta. Takođe direktor Ćeman se zahvalio na ovako vrijednoj donaciji i gostima takođe uručio poklone, nakon čega je pripremljena bogata zakuska sa tradicionalnim specijalitetima Petnjičkog kraja u kojima su gosti uživali.

Nakon završene posjete osnovnoj školi ,,25 maj” Predstavnici Kulturno-Ekonomskog centra i JU Narodna biblioteka-čitaonica ,,Njegoš” nastavili su put ka opštini Rožaje koja je danas slavila svoj dan opštine. Cilj posjete je bio osnovna škola u Dacićima đe se nastava izvodi na albanskom jeziku. Toplu i iskrenu riječ dobrodošlice priredio je njen direktor gospodin Hadžija Ljajić uposleni profesori škole i osnovci kojima je maternji jezik albanski pokazujući svoje albansko gostoprimstvo o kojem su mnogi kroz istoriju pisali. Osnovci su govorili svoje tekstove na maternjem ali i na crnogorskom jeziku pokazujući poštovanje prema svojim gostima. Bilo je divno čuti njihove interpretacije na maternjem jeziku o Azerbejdžanu ali i upoznati se sa učenicima koji su dali sve od sebe da prirede divan program. Gospodin Seyran Mirzazada je pozdravio sve prisutne zahvaljujući na toplim riječima pažnje i uvažavanja. Božidar Proročić savjetnik u Kulturno-Ekonomslom centruAzerbejdžana  je sve prisutne pozdravio na albanskom jeziku pokazujući poštovanje prema našim divnim domaćinima. Profesorica Muratka Nurković je govorila o znamenitostima i kulturi Azerbejdžana. Na kraju prigodnog programa poklonjene su vrijedna izdanja autora iz Azerbejdžana kao i izdanja na albanskom jeziku dar Medrese ,,Mehmed Fatih” iz Podgorice dobijena ljubaznošću direktora Fuada Čekića kao i izadanja na albasnkom koje je poklonika JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” sa Cetinja. Takođe sve prisutne goste je pozddravio poznati pisac iz Rožaja Safet Hadrović-Vrbički. Olivera-Mace Martinović se posebno osvrnula na ulogu i značaj knjige za sve generacije govoreći o ljepoti Crne Gore kroz njenu multikulturalnost.

Posjeta OŠ u Dacićima đe se nastava izvodi na albanskom jeziku direktoru Hadžiji Ljajiću i uposlenima sa donacijom vrijednih knjiga na albanskom jeziku

Nakon završene posjete osnovnoj školi u Dacićima nastavljena je posjeta najstarijoj osovnoj školi koja postoji još od 1900. godine ,,Mustafa Pećanin” u samom centru Rožaja. Prisutne goste je dočekao uvaženi direktor gospodin Ibro Skenderović. Govoreći da je ovo jedan od pravih načina kulturne povezanosti Azerbejdžana i Crne Gore.

Posjeta najstarijoj školi u Rožajama ”Mustafa Pećanin”, direktoru dr Ibru Skenderoviću i uposlenima sa vrijednom donacijom u knjigama

Prisutni osnovci su pročitala svoja tri najbolja rada na temu: ,,Azerbejdžan viđen mojim očima” ukazujući čast gostima i pokazujući kako su oni doživjeli Azerbejdžan. Pored roditelja brojnih osnovaca bili su prisutni i medijski poslenici iz RTV Rožaje koji su sve medjiski ispratili kao i poznati pisac iz Rožaja Enver Muratović. Topao doček nije nikoga ostavio ravnodušnim pa je gospodin Seyran Mirzazada se sa velikom emotivnošću zahvalio svim prisutnima koji su na ovaj način ukazali čast i poštovanje. Predstavnici Kulturno-Ekonomskog centra Azerbejdžana su uručili vrijedne knjige ovoj obrazovnoj ustanovi kao i predstavnici JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš.” Direktor osnovne škole Ibro Skenderović se zahvalio na ovoj donaciji sa posebnim uvažavanjem.