KREĆE PROJEKAT “NA BIJELOM HLJEBU”

Projekat ,,Na bijelom hljebu,, je  finansijski  podržan od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čiji je nosilac

Kompanije DžiM D.O.O  iz Podgorice i Project Advisory Group D.O.O iz Podgorice kreću sa realizacijom projekta zapošljavanja, odnosno osposobljavanja osoba sa invaliditetom za poslove pekara i buregdžije. U projekat je uključeno šest OSI lica.

Nakon obuke četiri OSI će imati priliku da se zaposle, i dodatno steknu znanje iz pekarske proizvodnje, u trajanju od pet mjeseci. Tokom projekta nosilac projekta i partner imaju u planu da opreme prostor i prilagode ga potrebama OSI. Imaju obavezu da nakon obuke  zaposle dvije osobe sa invaliditetom.

“Izvodjač projektnih aktivnosti se vodi politikom osnazivanja, motivacije i obrazovanja lica sa invaliditetom, kao i osposobljavanje za rad u oblasti pekarstva, kako bi doprinio procesu unapredjenja socio/ekonomskog razvoja i kvaliteta života OSI. Upravo OSI mogu kroz program osposobljavanje za rad kod poslodavca u proizvodnji pekarskih proizvoda da popune nedostatak osoba koje nedostaju tržištu rada Crne Gore. Bitna stavka ovog projekta jeste i podizanje svijesti o OSI kao osobama koje imaju kapaciteta da se uključe u proces rada, i na taj način se smanji društvena isključenost prema OSI”, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Očekivani rezultati ovog projekta su usmjereni na aktivnu politiku zapošljavanja OSI kroz jedan oblik privatno javnog partnerstva, da bi se na taj način poboljšao životni ambijent OSI. U pekarskoj prozvodnji mogu naći šansu za zaposlenje, i na taj način obezbijede sebi bolje uslove za život.

Pored ovog bitan je i društveni ambijent, koji treba preurediti na taj način što OSI ne smijemo posmatrati drugačije od ostalih.