PROSLAVA 40 GODINA POSTOJANJA KUD-A „ BIHOR“

U petak,  9. avgusta u sali Centra za kulturu Petnjica održan je koncert u čast proslave 40 godina postojanja Kulturno-umjetničkog društva „Bihor“. KUD „ Bihor“ osnovano je davne 1979. godine, a osnivanju su prethodile priredbe koje su održavane u našim osnovnim školama a zahvaljujući entuzijastima na čelu sa profesorom  Salijom Adrovićem, KUD je zvanično osnovan 21.12.1979. godine na delegatskom principu, kada su usvojeni statut, ime društva i glavni organi. Društvo je bilo aktivno sve do kraja 1989. kada prekida sa radom. Do ponovog aktiviranja ovog društva došlo je 2004. godine i od tada radi u kontinuitetu sve do sada, sa kraćom pauzom od 2006. do 2008. godine.

Koncert povodom proslave, čiji su pokrovitelji opština Petnjica,a koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture projektom u okviru manifestacije „Bihorsko kulturno ljeto“, otvorili su članovi KUD-a „Bihor“ koji su predstavili koreografiju „Babovo kolo“ koje predstavlja autentično kolo ovog kraja i koje je ispraćeno neprestanim aplauzom publike koja je ispunila salu petnjičkog Centra za kulturu do posljednjeg mjesta. Nakon premijere „Babovog kola“, najmlađi članovi ovog KUD-a odigrali su koreografiju „ Moravac“ i izazvali opšte oduševljenje kod publike.

U ulozi voditelja koncerta našao se voditelj RTCG i autor emisije „Zapis“, Miomir Maroš, a čast da otvori proslavu povodom 40 godina postojanja KUD-a Bihor pripala je predsjedniku opštine, Samiru Agoviću, koji je prilikom svog obraćanja istakao značaj KUD-a „Bihor“ u promovisanju kulture i tradicije, ali i opštine Petnjica. Publici su se obratili i predsjednik skupštine KUD-a, Rifat Ramčilović, i dr Šemsudin Hadrović. Aktuelni predsjednik KUD-a „Bihor“, Sinan Tiganj, u svom govoru predstavio evoluciju ovog društva, odnosno informisao  publiku o početku i nastanku ovog društva koje već 40 godina u kontunuitetu predstavlja kulturu i tradiciju ovog naroda.

Osim oficijalnog dijela, proslava je sadržala i kulturno-zabavni program u kojem su, pred KUD-a „Bihor“, učestvovali su i prijatelji i gosti ovog društva: KUD „Vesna“ iz Mojkovca, KUD „Kolo“ iz Berana, KUD „Vrelo Ibra“ iz Rožaja, KUD „ Biser“ Tojšići iz Tuzle i mladi harmonikaš Emin Smakić, a članica KUD-a „Bihor“ Hana Muratović recitovala je pjesmu posvećenu fokloru bivše članice Dijane Tiganj.

Gosti iz Tuzle, KUD „Biser“ Tojšići i KUD „Bihor“ odabrali su proslavu 40 godina postojanja kao idealni trenutak za bratimljenje ova dva foklorna društva, čime su  krunisani dugogodišnje prijateljstvo i uspješna saradnja, a čin bratimljena svečano je izvršen potpisivanjem memoranduma predsjednika KUD-a „Biser“ Mehmeda Hodžića i predsjednika KUD-a „Bihor“ Sinana Tiganja.

Na kraju koncerta povodom proslave 40 godina postojanja potpredsjednika opštine Muslija Kalić u ime KUD-a „Bihor“ uručio je priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su podržavali ovo društvo u navedenom periodu:  Opštini Petnjica, UFACG,“ ZK Bihor“ iz Luksemburga, bratstvu Ličina, dr Miomiru Marošu, umjetničkom rukoviodiocu Rešadu Šabotiću, bivšim predsjednicima KUD-a  Saliji Adroviću, Ibrahimu Pačarizu – posthumno, Misinu Ličini, Nihadu Kršiću, Rehu Ramčiloviću i aktuelnom Sinanu Tiganju, ali i predsjednicima Skupštine Bajramu Ramčiloviću – posthumno, Osmanu Hadroviću,  Rifatu Ramčiloviću i Ibišu Kujeviću.

S druge strane, predsjednik Skupštine KUD-a Rifat Ramčilović uručio je plakete sponzorima proslave  i prijateljskim društvima :  Seminu Čivoviću, Edinu Šabotiću, Misinu Ramčiloviću, Šefadilu Ličini, Esadu Palamaru, Edinu Ličini, Enisu Ćosu Muratoviću, Mijazu Ramdedoviću, Aliji Muhoviću, Fehu Ramčiloviću, ali i kulturno-umjetničkim društvima: „Kolo“-Berane, „Vesna“ – Mojkovac ,  „Biser“- Tojšići, „Vrelo Ibra“ – Rožaje koja  su se predstavili  igrama i oduševili prepunu salu Centra za kulturu, kao i i društvima koji su bili gosti na drugim manifestacijama KUD-a„Bihor“: KUD-u „Lim“-Berane, „Vrela Rinbička“-Podgorica i „Tekstilac“-Bijelo Polje.

Na kraju manifestacije  predsjednik KUD-a „Bihor“ Sinan Tiganj je uručuo plakete: humanitarnoj organizaciji „Bratska Ruka“  i Bošnjačkoj dijaspori Crne Gore iz Švajcarske , Bošnjačko donatorskom Fondu – Luksemburg, Radio Petnjici,  Hamdiji Smajiću kamermanu iz Kalesije i  bivšim članovima koji su bili  prisutni  i sadašnjim članovima društva. Koncert je završen igrom „Teslić“ KUD-a „Bihor“.