BAJRAMSKA PORUKA MEDŽLISA IZ PETNJICA

Muslimani u Bihoru, kao i širom svijeta, u nedelju dočekuju Kurban bajram ili hadžijski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika. Ovaj Bajram je poseban za nas jer ćemo ga obilježiti sa brojnim članovima naše familije iz dijaspore.

Prema Takvimu Mešihata Islamske zajednice u CG, prvi dan Kurban Bajrama je u nedelju, 11. avgusta, 2019./1440. hidžretske godine.

U Petnjici će se bajram-namaz klanjati u 06:20 sati

Centralna bajramska svečanost biće održana u glavnoj Petnjičkoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati glavni imam Medžlisa IZ Petnjica, Husein ef. Ramčilović.

Imajući u vidu činjenicu, da nema na tržištu interesovanja za otkup kurbanskih koža, molimo vjernike da iste ne donose kod džamije, već da ih smjeste na adekvatan način.

U Povodu Kurban Bajrama, Medžlis IZ Petnjica svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u zemlji i dijaspori srdačno čestita ramazanski Bajram.

“Dragi vjernici, neka vaša Bajramska radost bude radost našeg vraćanja Bogu, Njegovoj Časnoj uputi i plemenitim savjetima Njegovog Poslanika Muhammeda a.s. Neka naši kurbani budu dio naše žrtve za dobro svih nas, naših komšija i naša zaštita od svakog zla. Neka naša Bajramska radost ne ostane sama, podijelimo pažnju, ljubav, samilost, sa našim komšijama, prijateljima, onima koji su u stanju potrebe, sa bolesnima i sa našom rodbinom.

Kurban Bajram je praznik i simbol žrtvovanja na pravom putu  i praznik simbola mira, tolerancije, ljubavi i saosjećanja. U tom duhu u ime Medžlisa Islamske zajednice Petnjica svim sugrađanima od srca čestitamo Kurban Bajram sa željom da ga provedemo u miru, sreći i blagostanju.”

Bajram Šerif Mubarek Olsun