KAD PRISVOJNI PRIDJEV POSTANE OPASNIJI OD “BIJELE KUGE”

Tekst da je u Petnjci prisutna “bijela kuga”, odnosno informacija da više ljudi umre nego što se rodi, izazvala je oštru polemiku na portalu Radija Petnjica, a posebno na društvenim mrežama.
Nije, međutim tako dramatična i porazna informacija za Petnjicu izazvala neku posebnu rekaciju već prisvojni pridjev u naslovu teksta. “Petnjica je jedna od 18 CRNOGORSKIH” opština….”  Tako ispada da je prisvojni pridjev opasniji od “bijele kuge”.
S obzirom na to da je Facebook javna oglasna tabla i da je i zakonom dozvoljeno koristiti sve što se objavi na toj društvenoj mreži, prenosimo dio rasprave o ovom pitanju.
******
Adnan Muhovic Ne “crnogorskih” nego gradova u Crnoj Gori. Ovaj prisvojni pridjev nije u redu i skupo nas je kostao u smislu slabljenja identiteta, a Boga mi i nekih drugih stvari…
  • Samir Rastoder Prisvojni pridjevi su izvedeni od imenica sa nastavcima -ov, -ev, -ski, -ški, -čki…. S obzirom na činjenicu da je Petnjica još uvijek u Crnoj Gori to znači ili implicira da je ona crnogorski grad. Nije, naravno pogrešno reći ni – grad u Crnoj Gori. Ovo za one koji ne znaju jer vjerujem da ti to znaš.
  • Adnan Muhovic Samir Rastoder nije bas tako. Kad se kaze crnogorski misli se na pripadnost samo jednom narodu u Crnoj Gori, a obzirom da u Petnjici Crnogoraca skoro i da nema, nikako ne moze biti Petnjica “crnogorski” grad. Moglo bi se onda reci, mada nema potrebe, bosnjacka opstina u Crnoj Gori.
  • Samir Rastoder Adnan Muhovic Ne Adnane. Nijesi u pravu. Ubijeđen sam da ti to znaš. Kad se kaže crnogorski misli se na državu kojoj pripada ta teritorija. Tako ja mislim da je Banja Luka bosanski grad, a ti misliš kao Dodik da je srpski grad u Bosni ili RS, kako god. Ili za tamo imaš druge aršine?
  • Adnan Muhovic Samir Rastoder pripadnost drzavi Crnoj Gori ja podrzavam i priznajem. Ali koristeci ovaj prisvojni pridjev ti pokazujes kao da ovdje zive samo Crnogorci. Pripadnost drzavi oznacava se sa lokativom za mjesto i predlogom “U”. Crnogorski fudbal, crnogorski golub, crnogorski grb… ne moze to. Grb Crne Gore se mora kazati, jer kad se kaze crnogorski to oznacava pripadnost samo jednom narodu, relativno vecinskom u Crnoj Gori. Zamisli da neko sad kaze “crnogorsko Rozaje”! Pa ismijali bi ga.
  • Samir Rastoder Adnan Muhovic Ili srpska Banja Luka, ne daj boze. Nego nijesi odgovorio je li Banja Luka srpski ili bosanski grad. Sve sa lokativom i pridjevom
    Adnan Muhovic Samir Rastoder Banja Luka je grad u BiH sa vecinskim srpskim stanovnistvom.
  • Samir Rastoder Adnan Muhovic Dobro. Onda slijedimo analogiju – Cetinje je grad u Crnoj Gori sa većinskim crnogorskim stanovništvom, Plužine su grad u Crnoj Gori sa većinskim srpskim stanovništvom, Kotor je grad u Crnoj Gori sa većinskim hrvatskim stanovništvom, Tuzi su grad u Crnoj Gori sa većinskim albanskim stanovništvom…..Dakle, u Crnoj Gori nema crnogorskih gradova osim gradova u Crnoj Gori. A može i ovako: Cetinje je crnogorski grad, Plužine srpski, Kotor hrvatski i Tuzi albanski…. Jedinstveno.
    Adnan Muhovic Samir Rastoder otprilike tako s tim sto ne insistiram na ovom bosnjacki jer se podrazumijeva. Ali uvijek U CG a ne crnogorski. Eto shvatio si ?
  • Samir Rastoder Adnan Muhovic Ja vjerujem da su i ostali koji ovo čitaju shvatili. A ja znam da si ti odavno. Kuda vode prisvojni pridjevi i lokativi bjelodano smo se uvjerili u decenijama iza nas. Andrija Mandić i njegova srpska Andrijevica i Adnan Muhović i njegova bošnjačka Petnjica. No, dobro, razmijenjena argumentacija ne može da šteti
  • Adnan Muhovic Samir Rastoder ja ne kazem bosnjacka Petnjica, to se prosto podrazumijeva i nepotrebno je. Fokus price je na termin “crnogorska” . E, to ne moze. Nije korektno.
  • Kalina Adrović Vulić Samir Rastoder Petnjica nikada nije bila bosnjacka Adnan Muhovic to zna ali on voli da se šali ?
  • Adnan Muhovic Samir Rastoder isto tako ne postoje crnogorski Bosnjaci, vec Bosnjaci u Crnoj Gori.
  • Adnan Muhovic Kalina Adrović Vulić nije ni dukljanska vala! ?
    Kalina Adrović Vulić Adnan Muhovic to sigurno nije..ali Petnjica je Moja, Tvoja, Samirova i svih dobronamjernih gradjana koji imaju veze sa njom..?
  • Adnan Muhovic Kalina Adrović Vulić nasa. Ali, nemoj tu gradjansku pricu komunisticku. Zna se i ko je branio, ali i napadao Petnjicu…
  • Kalina Adrović Vulić Adnan Muhovic ne znam nikog da je napadao a jos manje da je branio..Od koga da je branis? Od mene koja sam rodjena u Petnjici, tu odrasla zavrsila skolu i nikada nikog nisam napadala ? Da ne komentarisem dalje jer ti si kasno dosao u Petnjicu ? O detaljima mozemo uz kafu…Tacno vidim da ces se ozenit sa nekom lijepom petnjicankom ?
  • Adnan Muhovic Kalina Adrović Vulić auuuu, kad kazem Petnjica mislim na Bihor. A napadali su ga cetnici Kalina. Branila ga je muslimanska milicija. Ma, znas ti sve nego se cuvas. Moram ja da pricam za 90% vas.
  • Kalina Adrović Vulić Adnan Muhovic Previse znam, ne moze se zaboraviti da mi je Tata Kadrija Adrovic bio profesor istorije i izveo na pravi put generacije i generacije….Poslije njegove smrti se pocela uciti neka nova istorija koju stvarno ja ne znam i onda ti dajem za pravo. da ti pricas o toj istoriji..????
  • Adnan Muhovic Kalina Adrović Vulić mi smo ucili laznu istoriju. U osmom razredu smo ucili da su muslimanski fundamentalisti izazvali rat u Bosni … tako da…
  • Lion Hodžić Pripadnost kao pripadnost podrazumijeva samo jedno. Njene varijacije su sasvim prirodna pojava u našem bogatim jeziku. Kako god kazali, grad u Crnoj Gori ili crnogorski grad, oba primjera pokazuju pripadnost. Sa gramatičke strane, legitimna oba. Sa druge, malignije, jeste ugrožavanje slobode izbora nacionalne pripadnosti. Buđenje radikalizma koje je prisutno u ovoj crnogrskoj opštini je nešto što treba da nas zabrine. Dezinformacija da u Petnjici skoro pa da nema Crnogaraca je nešto što, ako se iole pronalazimo u akademskom dijelu građana ove crnogorske opštine, pokazuje svjesno ili nesvjesno karikiranje realnosti. Nemojmo to sebi da dozvolimo. Budimo u duhu vremena u kojem živimo!
    Srećam Dan državnosti i svima koji slave srećan Petrovdan.
  • Kalina Adrović Vulić Adnan Muhovic ne znam koju si ti istoriju ucio..Ja sam ucilu istoriju koju je cijela bivsa SFRJ ucila i iz te istorije ja i moji drugari iz nase skole “Mahmut Adrovic” i osvajali smo nagrade na saveznom nivou..Za sve to postoje i dan danas dokazi..?
  • Adnan Muhovic Kalina Adrović Vulić osvajao sam.i ja nagrade, ali su nas trovali…
    SAMIR RASTODER