Povodom učestalog događaja koji se organizuje evo već nekoliko godina poznat pod nazivom “Bihorske Lile”, reagovao je predsjednik OO BS Petnjica Adnan Muhović.

“Paljenje lila je običaj Srpske pravoslavne crkve i posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu tako da je to njihov svetac Petrovdan. U noći 12-og na 13-ti jul se u njihovo ime pale lile i to je, pojašnjenja radi, čisti srpski pravoslavni običaj i svetac!  Građana radi, samo da kažem da su hristoborni ratnici ubijali rane hrišćane tako što su ih vezali za drvo i polijevali smolom pa palili. Tako su nastajale lile i buktinje koje su osvjetljavale gradske trgove. Doduše, tako su i Bošnjaci u Višegradu stradali. Vezani i paljeni. Buktinje! To je bilo 1992. Često smo mi “Lile” doživljavali na svojoj koži, pa su tako Bošnjaci paljeni oko sijena po Donjem Bihoru 1943. od strane Pavla Đurišića! I sad nama neko hoće u Petnjici da prikaže LILE kao dio naše bošnjačke kulture i istorije! Bošnjaci nemaju ništa sa Petrovićima ni Petrovdanom!  Ni sa lilama! Nažalost, sadašnja izdajnička vlast u Petnjici i ovo Bihorsko kulturno ljeto je otvorila uz  “gusle iz Pipera” duboko vrijeđajući osjećanja Bošnjaka Bihora. Mi smo zna se kako opjevani kroz gusle i one predstavljaju instrument koji je izgudio najviše mržnje prema islamu i muslimanima, našim herojima i gazijama. Zato, prestanite da namećete tuđi identitet Bošnjacima! To je težak i neuspješan put gospodo iz DPS-a”, saopštio je Muhović.

PODIJELI

2 KOMENTARI

  1. Bosnje mozes utjerati u sve ali u Islam nikako, sve bolje poznaju od Islama. I onda umru a hodze im klanjaju Dzenazu danas u ovome vaktu nema niko opravdanje da nemoze da nauci kako se klanja zato onaj koji umre a nije klanjao 5 vakata Namaza toga treba samo zakopat da ne smeta ljudima neklanja se takvom dtenaza, ali nazalost Hodze su uzele vjeru da zaraduju novac tako se najbolje zaraduje na dzenazama Jasinima Mevludima i ostalima stvarima koje i onako nemaju utemeljenje u vjeri

OSTAVITI ODGOVOR