KREĆE PROJEKAT “JAČA RURALNA ZAJEDNICA – RAZVIJENIJE DRUŠTVO”

Sjeverne zemlje

U narednih šest mjeseci će se u Beranama, Petnjici, Plavu, Andrijevici, Gusinju i Rožajama realizovati projekat „Jača ruralna zajednica – razvijenije društvo“, partnerstvom NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice.

Projekat se realizuje sredstvima projekta CNVP organizacije „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije.
Opšti cilj ovog projekta su ojačani kapaciteti NVO u cilju efikasnijeg djelovanja u domenu politika ruralnog razvoja i javnog zagovaranja, uz snažniji dijalog između ruralnih NVO i lokalnih vlasti u oblasti ruralnog razvoja.

Centar za seoski razvoj – Petnjica

Prvi specifični cilj je jačanje znanja i kapaciteta organizacija civilnog društva u oblasti ruralnog razvoja kako bi bile u mogućnosti da u procesima donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou,imaju konstruktivnu ulogu, drugi se odnosi na jačanje znanja i svijesti poljoprivrednih gazdinstava sa sjevera Crne Gore o značaju učešća u politikama ruralnog razvoja, a treći na jačanje znanja i svijesti donosioca odluka u Opštini Berane kako bi prepoznali važnost integracije mjera ruralnog razvoja u razvojne i upravljačke planove.

U narednom periodu će stanovnici opštine Petnjica biti redovno informisani kada su u pitanju raspoloživi fondovi iz oblasti ruralnog razvoja i potrebna dokumentacija za apliciranje na iste.