PETNJICA KAO VENECIJA: ZASADI PLIVAJU U VODI

Skoro punih 24 časa na području opštine Petnjica padala je kiša koja je izazvala velike problem za mještane. Nabujale rijeke Popča, Vrbička i Lješnica juče tokom jutarnjih sati su ispunile korita i počele da izlijevaju.

Potpredsjednik opštine Petnjica Muslija Kalić sa saradnicima, obišao ugrožena područja i uvjerili se u kritičnost situacije.

“Osim ove tri rijeke, sa obližnih brda slivali su se potoci i velike količine kiše, nanoseći nasipe na mnogim putnim pravcima. Građani su nas telefonskim putem kao i dolaskom do opštine, informisali o svemu šta se dešava na terenu. Iz planine, od porodice Šahina Rastodera, obaviješteni smo da im je prilaz do stana onemogućen na šta smo brzo reagovali i poslali mašinu da učini prilaz prohodnim.

Ovo smo uradili iz razloga zato što se ova mnogobrojna porodica, bavi isključivo poljoprivredom i odmah smo izašli u susret jer to oni i zaslužuju. Takođe, na mjestu zvano Prevoje u MZ Savin Bor, odroni izazvani neprestanom kišom, nanijeli su kamen i šljunak na glavni put koji vodi školi tako da je prilaz prema centru Savinog Bora i dalje Prema Kruščici bio onemogućen.

Odmah smo poslali mašinu komunanog koja je raščistila taj putni pravac i omogućila da mještani ovih pomenutih sela neometano saobraćaju. Nizvodno prema Gusarama, rijeka Popča se izlila i pričinila je veliku materijalnu štetu na mnogim mjestima. I Vrbička rijeka se izlila na nekoliko mjesta, a kritično je u mjestu Podvade jer je tu poplavila mnoga imanja i zasijane njive.

Najveću štetu pretpjela su imanja mještana donjeg dijela zaseoka Paljuh kao i mještani sela Lješnice. Nabujala Lješnica juče oko 12 časova je nosila sve isped sebe. Potopljena si imanja i zasadi mještana Huremovića, Hodžića, Joksimovića, Kastratovića i Đuraškovića. Zasadi krompira, luka i pasulja plivaju u vodi što smo se uvjerili obilazeći teren. Mnogi putni pravci su oštećeni, a odmah nakon prestanka padavina, radićemo na sanaciji. Mostovi su do sada izdržali nalete nabujalnih rijeka.

Teška je situacija kod mosta na Plandištu, na ulazu u Petnjicu gdje smo organizovali redovnu kontrolu i praćenja rasta nivoa vode. Operativni štab je juče tokom dana održao sastanak i napravio strategiju i dao zaduženja i prati situaciju iz časa u čas. Direktor komunalnog preduzeća kao i Službe spašavanja su bili na terenu, pratili situaciju i redovno nas obavještavali”, istakao je Muslija Kalić, potpredsjednik opštine za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ