REŠID KORAĆ: ZBOG NEMARA KOMŠIJA POTOPLJENA MI JE KUĆA

Rešid Korać pored svoje kuće

Obilne kiše koje padaju na području Bihora, donijele su probleme porodici Rešida Koraća iz sela Johovice. Naime, prema njegovi riječima, gazdinstvo je ugroženo zbog nemarnosti vlasnika kuća koji žive iznad njega.

„Nemarnost komšija je dovela do toga da je voda prodrla svuda oko moje kuće i unutra kao i u pomoćne objekte i pričinila materijalnu štetu. Ušla je u štalu, garažu i pomoćni objekat gdje su mi namirnice. Sa njihovih imanja, dozvoli su da se voda slijeva prema mojoj kući, a ne kanalom kojim treba da teče. Ne radi se samo o kišnici već i otpadnim i fekalnim vodama iz njihovih kuća i štala. Padavine su samo doprinijele većoj količini vode koja je ugrozila kompletno moje domaćinstvo i imovinu.

Već je ugrožen potporni zid iznad kuće i njemu prijeti urušavanje. U više navrata sam se žalio lokalnoj upravi da reaguju ali, pomoći nije bilo. Prošle godine sam se obratio svim institucijama u Petnjici kao i stanici policije i oni su izašli na teren sa komunalnom policijom i na licu mjesta su se uvjerili u kritičnost situacije mog gazdinstva.

Nikakve konkretne reakcija nije bilo. Danas sam se obratio opet zahtjevom opštini i njihovim organima, prije svega komunalnoj policiji i stanici policije ovdje u Petnjici.

Poučen dosadašnjim iskustvom, ne očekujem njihovu intervenciju, a moja porodica je ugrožena. Moramo tražit neko rješenje mimo ove opštine jer je očigledno da lokalni organi ne mogu da obavljaju svoj posao.

Ovo je nadležnost lokalne uprave i njihovo je da brine o građanima. Plaćam porez na sve što posjedujem i očekujem da me opština zaštiti kao njenog građanina. Ja ne želim da danas, u 21-om vijeku, rješavam drugim metodama i načinima neodgovornost mještana koji žive iznad moje kuće, već to očekujem i tražim da urade nadležne službe.

Kao oštećeni u ovom slučaju, a napominjem da ovo traje već duži period, poručujem lokalnoj upravi i njihovoim nadležnim organima, da preuzme mjere zakonom predviđene da štite građana i njihovu imovinu od neodgovornih lica“, izjavio je Rešid Korać za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ