PETNJICA: NAJLJEPŠU PJESMU O ZAVIČAJU NAPISAO ŠABAN ADROVIĆ

U Centru za kulturu polovinom maja održano je proglašenje pobjednika Literarnog kursa “Ostvarimo snove u svom zavičaju”.

Prvo mjesto je osvojio Šaban Adrović, drugo Minela Hodžić i treće Hana Muratović.

Pravo učešća su imali učenici osnovnih i Srednje mješovite škole iz Petnjice.
Zavičaj je bio inspiracija mnogim umjetnicima.

Književnica Isidora Sekulić je istakla sledeće: ,,Gdje je ljudima zavičaj? Tamo gdje drugi ljudi oko njih razumeju do kraja i do dna šta oni kažu, do poslednjeg spoljnog i unutrašnjeg trepeta jezičkog razumeju šta je onima drago i šta ih boli”.

Težnja organizatora je bila da podstakne mlade ljude na promišljanje o zavičaju i koja je njegova vrijednost, ali i da pronađu načine kako da ostvare svoje snove i težnje baš u zavičaju, u mjestu rođenja i djetinjstva.

Na prvi literarni konkurs “Ostvarimo snove u svom zavičaju”, koji je po prvi put organizovan pod pokroviteljstvom opštine za učenike osnovnih i srednjih škola je pristiglo sedam radova.

JU SMŠ je prijavila pet radova a JU OŠ Mahmut Adrović dva rada. Iz Centra za kulturu su kazali da im je veoma žao što ostale škole nijesu učestvovale na konkrsu.

Pristigle radove ocjenjivala je tročlana komisija koju je formirao Centar za kulturu Petnjica, a u čijem su sastavu bili: prof. Muslija Agović, književnica Rebeka Čilović i književnica i prof. Dijana Tiganj.

Učenici su prvo pročitali svoje radove. Prva na scenu je nastupila Elvisa Latić, učenica drugog razreda gimnazije. Nakon nje, svoj rad je pročitala Minela Hodžić, učenica prvog razreda gimnazije. Šaban Adrović je takođe učenik prvog razreda gimnazije i on je takođe pročitao svoj rad. Nakon njega su nastupile Almina Ličina i Seniha Skenderović, učenice prvog razreda SMŠ.

Nakon čitanja radova učenika Srednje mješovite škole, svoje radove su pročitali učenici JU OŠ Mahmut Adrović, Hana Muratović, učenica osmog razreda i Elmin Korać, takođe učenik osmog razreda.

Nakon čitanja radova učenika, prisutnima se obratio potpredsjednik opštine, Muslija Kalić i uručio zahvalnice učesnicima konkursa.

,,Zadovoljstvo mi je što sam bio u prilici da poslušam ovakve literarne radove kakve su nam prezentirali ovi učenici. Iz ovoga što smo čuli možemo izvući pouku a to je da svi oni koji su do ovog trenutka bili u nedoumici da li da odu iz svog zavičaja su sada sigurni da ne treba da odlaze odavde. Danas smo imali priliku da uživamo u divnim radovima djece koja su vrlo zrelo shvatila ovaj zadatak. Zahvalnost za sva kulturna dješavanja u našoj opštini dugujemo direktoru Centra za kulturu, Sinanu Tiganju koji je, zajedno sa opštinom uspio da unaprijedi kulturna dješavanja našeg kraja i promoviše ih i van naših granica. Učenicim koji su prijavili svoje radove na objavljeni konkurs čestitam na hrabrosti. Žao mi je što u ovu priču nijesu ušli i učenici ostalih škola. Molim svakog od vas da svako osvojeno mjesto shvatite kao prvo i da samo učešće shvatite svojim velikim uspjehom. Tri najbolja rada biće objavljena u Glasniku Bihora broj 4 koji izdaje Centar za kulturu, u ovom slučaju organizator a pod pokroviteljstvom opštine” poručio je Kalić.

Potom je na scenu izašla Dijana Tiganj, član žirija, obrazložila odluku i proglasila pobjednike.
Prvo mjesto je osvojio Šaban Adrović, drugo Melisa Hodžić i treće Hana Muratović.

Na kraju se prisutnima obratio i direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj i uručio diplome i nagrade.

,,Svi ovi radovi će biti objavljeni u Glasniku Bihora broj 4. Članovi žirija su saopštili koje su razlike. Nijansa između prvog i drugog je veoma mala, a i nijansa izmedju prvog i zadnjeg je takođe mala. Odlučili smo da će svi radovi biti objavljeni, iako je prvobitno rečeno da će biti objavljena samo prva tri rada. Neka ovo bude motivacija i ostalim učenicima koji nijesu dostavili svoje radove da svi ostavarujemo snove u svom zavičaju. Hvala svima koji ste prisustvovali i tako iskazali poštovanje kako nama organizatorima, tako i učesnicima. Tema ostaje ista, s tim što će učesnici na sledećem konkursu moći da prošire svoje vidike i svoje vizije kako ostati u zavičaju. Zahvaljujem se i žiriju koji je imao mnogo posla i koji je imao nimalo lak zadatak. Zahvalljujem se i Šejli Huremović koja nas je lijepo provela kroz ovaj program. Sve ovo je održano u cilju obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore” kazao je direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj.

ALMINA ŠABOTIĆ