Sinoć je u organizaciji Medžlisa IZ Petnjica u haremu petnjičke džamije održan iftar za veliki broj postača iz bihorskog kraja. Pored stanovnika Petnjice i okruženja  iftaru su prisustvovali  zvaničnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa reisom, Rifatom Ef. Fejzićem, svi imami sa teritorije Medžlisa IZ Petnjica na čelu sa glavnim imamom Husein ef Ramčilovićem,  ministar u Vladi Crne Gore Osman Nurković, počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu Remzija Camić,  predsjednici opštine i SO Petnjica Samir Agović i Mehmed Adrović  i brojni predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života iz dijaspore, Crne Gore i Petnjice. 

Nakon iftara, prigodnim predavanjem prisutnima se obratio reis, Rifat ef. Fejzić.

Donatori ovog iftara su poznati biznismeni i filantropi koji žive i rade u Luskemburgu: Hamdo Rastoder, Enis Ćoso Muratović, Safet Spahić, Eko Duraković, Jasmin Zejnilović i Edin Medo Latić.

Ovim činom su po ko zna koji put pokazali da nijesu zaboravili svoj zavičaj i da mu se vraćaju sa vrijednim donacijama. Pomenuti dobrotvori su pered ovog iftara obezbijedili i značajan dio sredstava za hedije za ramazanske imame angažovane na teritoriji našeg Medžlisa.

,,Medžlis IZ Petnjica provodi brojne aktivnosti u mjesecu Ramazanu i ovaj iftar je jedna od tih aktivnosti, pored jačanja institucionalnog djelovanja, prigodnih predavanja, humanitarnih aktivnosti za one kojima je ta vrsta pomoći potrebna radi se i na stavljanju u funkciji postojećih objekata i izgradnji i uređenju novih.

Veliku podršku imamo od strane Mešihata IZ u Crnoj Gori, medrese „Mehmed Fatih“, brojnih institucija, zavičajnih udruženja, džemata iz dijaspore, omladine i svih džematlija kako iz Bihora tako i iz dijaspore. Ove godine smo angažovali sedam ramazanskih imama što je uz već dva stalno aktivna imama u velikoj mjeri dinamiziralo vjerski život u našem Medžlisu. U svim džematima su aktivni mektebi a u glavnoj petnjičkoj džamiji imamo nakon dužeg vremenskog perioda ramazansku mukabelu.

Sve ove nabrojane aktivnosti su podržane od velikog broja članova džematlija. Posebno želimo da se zahvalimo donatorima koji su finansijski podržali angažovanje ramazanskih imama a to su pored gore pomenutih: Muamer Muratović, Murat Ličina, Mijaz Ramdedović i Sadat Škrijelj. Molimo dragog Boga da svima onima koji aktivno podržavaju rad i aktivnosti Medžlisa  i IZ podari svako dobro i bereket”, kazali su iz Medžlisa IZ Petnjica.

ALMINA ŠABOTIĆ

PODIJELI

5 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR