NAJBOLJIMA NAGRADNO PUTOVANJE U LUKSEMBURG

Najbolji učenici u Luksemburgu

Već deveti put za redom, svake godine u isto vrijeme, ZK Bihor iz Luksemburga poziva u goste najbolje đake završnih razreda devet osnovnih škola sa područja Bihora, a ove godine sa njima je bila i najbolja učenica iz susjednog mjesta Polica.
Kao i svake godine, u pratnji učenika, bili su i dvoje nastavnika, ovaj put: Eldina Kastrat iz Osnovne škole u Tucanju i Esad Vreva iz Osnovne škole u Goduši, te medicinska sestra iz Doma zdravlja u Petnjici Nataša Đukić.
Ove godine najbolji u ovih deset škola bili su:

1. Dino Rastoder, Savin Bor
2. Magdalena Trifunović, Polica
3. Amra Adrović, Vrbica
4.  Enita Softić, Goduša

5. Amra Cikotić, Trpezi
6. Inera Latić, Petnjica
7. Adisa Ćorović, Lozna
8. Dragana Pajović, Godijevo
9. Amina Radić, Sušica i
10. Adelisa Zverotić, Tucanje

Prvoga dana boravka u Luksemburgu gosti iz Crne Gore posjetili su veliki Zoološki vrt u gradu Amnevilu u Francuskoj, gdjje su imali priliku vidjeti mnoge životinjske vrste koje žive širom planete. Pristvovali su i spektaklu koji animatori ovoga parka izvode sa tigrovima i orlovima.
Drugoga dana posjetili su istorijski muzej (Pattonov muzej) u gradu Etelbriku koji je ovaj američki general, u Drugom svjetskom ratu, sa svojom vojskom, oslobodio od Hitlerovih fašista.
Domaćin posjete ovom muzeju, pored direktora muzeja – Jeusa Thodela, bio je i Misin Latić, rođen u selu Lagatore u Bihoru. Istoga dana djeca su posjetila spomenik “Zlatna žena” i kazamate u starom dijelu Luksemburga, koji su izgrađeni sredinom sedamnaestog vijeka za vrijeme španske dominacije nad Luksemburgom i u kojima su luksemburžani, tokom ratova, skrivali i po 30.000 svojih građana.  Ovi kazamati su dužine 17. Km. Dubina je 40m, i obuhvata 1.500m kvadratnih. Toga dana obišli su i Prinčevu palatu u centru staroga Luksemburga, koju dnevno posjeti i po nekoliko hiljada turista iz cijeloga svijeta.
  Trećega dana, djeca, njihova pratnja i više članova ZK Bihor, posjetili su turistički grad Remich (Remiš) na istoku države, smješten na samoj granici sa Njemačkom. Upriličena je jednosatna vožnja brodom do granice sa Francuskom.
 Domaćini nisu propustili priliku da gostima iz Zavičaja pokažu istorijski gradić Shengen u kojem je potpisan poznati Shengenski ugovor i spomen kuću u kojoj se čuva arhiva vezana za ovaj sporazum.
   Pored ZK Bihor, pokrovitelja ove posjete, jedan broj članova ZK Bihor je svojevoljno izrazio želju da učenicima, njihovim nastavnicima i medicinskoj sestri, pored novčanih donacija, uruče i razne poklone, ili pokrivaju troškove boravka i posjete određenim turističkim destinacijama, evo njihovih imena:
Ernad Ero Muhović, Elvis Eko Duraković,Nuradin Nino Muhović, Muzafer Muhović, Sabrija Ramdedović, Džavid Adrović, Misin Latić, Vahid Adrović, Sabahudin Saba Rastoder, te Armina, Sanela i Dževahira Halilović i Meliha Agović.
 
Neposredno prije povratka za Crnu Goru, u prostorijama ZK Bihor, članovima ovog udruženja i domaćinima su se, u znak zahvalnosti na toplom prijemu i ispraćaju, zahvalili nastavnici Eldina Kastrat i Esad Vreva, te medicinska sestra Nataša Đukić, koja je, između ostalog, kazala:
   – Ja već tridest godina radim na prostoru Bihora, obišla sam sva sela i ušla u mnoge, ako ne i u sve kuće ovoga kraja, pomagala koliko je bilo u mojoj moći, i jesam o vama čula sve najbolje, a sada sam to i doživjela. Jedva čekam da stignem u Crnu Goru i pričam o Zavičajnom klubu Bihor, da pričam o vama i vašem humanizmu koji nema granica – kroz suze je završila Nataša Đukić. 
  Esad Vreva je takođe vrlo emotivno govorio o svom doživljaju ove posjete, te se i on, kao i nastavnica Eldina Kastart, toplo zahvalio na dočeku svima koji su dali sve od sebe da im ovaj boravak u Luksemburgu bude što ugodniji, te da i djeca i oni ponesu što više nezaboravnih uspomena sa ovog gostovanja.
  Đaci, njihovi nastavnici i medicinska sestra su ispraćeni uz suze i žal, a neko reče:
– Sve što je lijepo – kratko traje.
Autobus kompanije “Euro-Šuntić”, tačno u 17h00 krenuo je sa svoje polazne stanice u gradu Rumelanžu u Luksemburgu na put od dvije hiljade kilometara. I sve dok nije zamakao za prvu krivinu, sa njegovih prozora, mahale su dječje ruke.  

F.S.