POLOŽENO CVIJEĆE NA SPOMENIK PALIM BORCIMA: AGOVIĆ – PETNJICA JE UVIJEK BILA PRIVRŽENA ANTIFAŠIZMU

U organizaciji Saveza boraca i antifašista opštine Petnjica, a u prisustvu predstavnika lokane uprave, danas je položeno cvijeće na spomenik u Petnjici koji je posvećen palim borcima u borbi protiv fašizma.

Predsjednik ovog udruženja, Faik Adrović je za portal Radija Petnjica izjavio da ovim činom žele da odaju počast palim borcima ovoga kraja koji su svoj život dali za slobodu.

,,Dajem amanet mladjoj generaciji da se čuvaju spomenici palim borcima sa ovog terena. Imamo tri spomenika: spomenik u Donjoj Vrbici, Petnjici i na Glinici na Orahovu. Ovdje, na ovoj listi je 56 momaka koji su dali svoje živote za slobodu i budućnost naše generacije. Moramo to poštovati i danas smo se okupili da odamo počast ovim hrabrim borcima koji su svoj život dali za slobodu” kazao je predsjednik udruženja boraca NOR-a i antifašista, Faik Adrović.

,,Drugarice i drugovi, čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime lokalne uprave i svih saradnika i da istaknem značaj ovog datuma. Ponosni smo što je ovaj kraj bio na strani pobjednika i antifašista.

Ponosni smo što danas uživamo u slobodi koju su nam omogućili naši preci. Dan Evrope ujedno je i Dan pobjede nad najvećim zlom u istoriji čovječanstva i danas, kada se sagleda strahota rata koja je odnijela preko 60 miliona žrtava je najbolji pokazatelj vrijednosti slobode i mira. Danas se sjećamo svih velikih ljudi i velikih imena, a posebno Broza Tita koji je predvodio antifašističku revoluciju.

Ovaj kraj je uvijek bio privržen dobru, univerzalnim vrijednostima, slobodi, miru i toleranciji. Danas Crna Gora i opština Petnjica su apsolutno privrženi antifašizmu i stoje uz taj pokret odvažno, hrabro i bez ustezanja. Ponosni smo i što danas u opštini Petnjici imamo ljude koji nikako neće dozvoliti da se promijeni strategija i doprinos tome da se ne proglasi da su partizani i četnici jednaki.

Danas je sloboda, pored porodice i zdravlja, najvažnija vrijednost. Uz još jedno dužno poštovanje prema žrtvama Drugog svjetskog rata želim da gradimo slobodu zajedno, da poštujemo direktne predstavnike ili nosioce ideja antifašizma u našoj opštini i da svi dajemo doprinos da naša opština i gradjani sve više upoznaju vrijednosti antifašizma” kazao je predsjednik opštine, Samir Agović.

ALMINA ŠABOTIĆ