TAKMIČENJE U OŠ “TRPEZI” U MEMORIJI: MINELA SKENDEROVIĆ ZAPAMTILA 280 CIFARA LUDOLFOVOG BROJA

Nedavno je u osnovnoj školi ,,Trpezi” u Petnjici, u organizaciji profesora matematike Muhedina Hadžića i učenika viših razreda, održano finale takmičenja u memorisanju cifara iracionalnog broja π (Pi). Iako popularno medju zemljama u regionu, ovo takmičenje prvi put je organizovano u ovoj školi, ali i u ovom dijelu države.

Ono što je zanimljivo je da većina ljudi Ludolfov broj ili Arhimedovu konstantu zna i pamti kao 3,14. Medjutim, broj cifara ovog broja kreće se do beskonačno.

Za takmičenje je prijavljeno 12 takmičara od šestog do osmog razreda, a samo njih četvoro izgovorilo je više od 100 cifara koje slijede nakon zareza. Učenici koji su prošli u finale za memorisanje su koristili različite tehnike, a pobjednik je Minela Skenderović, učenica šestog razreda, koja je prvu grešku napravila tek kod 280. cifre.
Drugo mjesto je osvojila Cikotić Selma, učenica osmog razreda koja je izgovorila 215 cifara proja Pi. Treće mjesto je zauzela učenica šestog razreda, Azemina Skenderović, koja je grešku napravila nakon 152. cifre. Više od 100 cifara je izgovorio i Demir Novalić, takodje učenik šestog razreda, koji je tačno izgovorio 130 cifara.


Nakon proglašenja pobjednika direktorica Nermina Duraković Pačariz je uručila priznanja ovim učenicima i sa ponosom pohvalila njihovu hrabrost i umijeće koje su pokazali učešćem u ovakvom specifičnom takmičenju. Takmičenju su prisustvovali i ostali nastavnici i učenici škole koji su bodrili finaliste.

ALMINA CIKOTIĆ