REVIJA “BIHORSKI ĆILIM” NAPUNILA LIPSKU PEĆINU

Sinoć je u Lipskoj pećini, koja se nalazi u blizini Cetinja održana modna revija “Bihorski ćilim” autora Anastazije Miranović.

Kolekciju „Bihorski ćilim“ čini 20 modela u svili, u kombinaciji s vunenim detaljima ćilima izvedenim u tradicionalnoj tehnici tkanja na drvenom razboju.  Potpunoj umjetničkoj priči doprinos su dali orkestar “Nuovo” i koreografija studija “Da Qui” Sonje Štilet.

Direktor Turisticke organizacije Prijestonice Cetinje Oskar Huter kazao je da statistički podaci govore da će i ova sezona biti i bolja nego prošla.

Autorka modne kolekcije Anastazija Miranović je istakla da još niko u regionu nije radio reviju u pećini, zbog čega je to bio veliki izazov.

“Ovo je bila jedinstvena prilika da prikažemo crnogorskoj publici i gostima van Crne Gore, kako se može jedno prirodno i kulturno dobro kontekstuirati u svijetu mode. Oba dobra su prirodno zaštićeno dobro. Ovo je spaleološki dragulj Crne Gore, Lipska pećina. I zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, izrada Bihorskog ćilima čiji sam ja finalni proizvod, a to je ćilim, kontekstuirala u savremeni modni izraz u 20 svilenih modela”, kazala je ona.