U ZNAKU PROLJEĆA

Gradić na jugu Luksemburga, na samoj granici Francuske i Luksemburga – Rumelange, svake godine početkom proljeća organizuje akciju „Dobrovoljno čišćenje grada“.

Okupe se tada dobrovoljci, ljudi raznih profila zanimanja i starosti; od djece do osamdesetogodišnjaka i uzmu učešće u akciji čišćenja. Tako se i ove godine 30. marta, ispred zgrade opštine okupio veliki broj dobrovoljaca, zadužili narandžaste prsluke, rukavice, vreće… Bilo je tu doktora, profesora, a i predsjednik grada Henri Hajne sa svojim saradnicima.

U akciju se uključio i jedan broj članova ZK Bihor:
Predsjednik UO ZK Bihor Esko Halilović sa suprugom i dvoje djece, Nusret Nuno Skenderović, Hamid Rastoder, Faiz Softić… A u svojstvu vođe jedne od ekipa i organizatora čišćenja bio je Džemil Džimi Skenderović.

Tačno u 10:00h ekipe su krenule u zadate pravce. Za samo dva sata koliko je trajala akcija, iz živica i šumaraka na prilazima gradu pokupljeno je mnogo smeća, a, između ostalog i dijelovi automobila, bidoni rabljenog ulja, stara bicikla, flaše…
Organizator, opština Rumelange, je obezbijedio hranu i piće, pa je ova akcija po izuzetno lijepom vremenu, osim čišćenja, bila i prilika za svojevrsno druženje i upoznavanje.
 Ovaj gradić, iako je u svojim njedrima skrivao tovare otpadi, ipak blistao. No, poslije ove akcije – blista još jače.

     F. S.