SJEDNICA PETNJIČKOG PARLAMENTA: USVOJENO VIŠE ODLUKA I IZVJEŠTAJA

Sjednica SO Petnjica

Odbornici petnjičkog parlementa su na jučerašnjoj sjednici najviše pažnje posvetili Izvještaju o stanju primarne zaštite na području opštine kao i Izvještaju o radu Komunalne djelatnosti.

Osim ta dva izvještaja, odbornici su usvojili i Plan rada Skupštine opštine Petnjica za 2019. godinu, Odluku o visini i načinu obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa TO Petnjica, Odluku o taxi prevozu, Odluku o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada radi obrade  na teritoriji opštine Petnjica, Izvještaj o radu JU Centar za kulturu iz 2018. i Plan rada za 2019. godinu i na kraju Izvještaj iz oblasti  poljoprivrede na području Opštine Petnjica.

Govoreći o stanju primarne zaštite direktorica Doma zdravlja,, Dr Nika Labović”, Zuhra Hadrović je istakla da je ponosna što su mještani Petnjice na vrijeme vakcinisali djecu, kao i da su izvršeni prvi sistematski pregled profesora u 2019. godini. Ona je saopštila da su imali samo dva prigovora iz Petnjice i da su oba riješena.

Mijaz Muratović iz SDP-a je kazao da tabela o preventivnim pregledima govori da su građani nezainteresovani i upitao da li postoji nešto što može da se uradi po tom pitanju, kao i da li su ti podaci tačni. Direktorica Hadrović je rekla da je nemoguće miješanje ili falsifikovanje podataka o preventivnim pregledima i da ima povjerenja u svoje zaposlene.

Muzafer Kršić iz DPS-a je pohvalio rad zaposlenih u ambulanti u Petnjici i upitao da li, pošto su izgradjene četiri stambene jedinice za doktore u Petnjici, postoje šanse da tu ponovo stanuju doktori koji bi bili 24 časa u pripravnosti. Direktorica je na to odgovorila da u Petnjici ima i više zaposlenih doktora nego što je potrebno i da nema potrebe za tim, jer postoje druge ustanove koje su zadužene za rad noću.

Irfan Agović iz BS-a je kazao da je za Petnjicu malo dva izabrana doktora i da su ljudi iz DPS-a obećali da će biti doktora tokom cijelog dana i noći. “Zaštita i preventiva djece je katastrofalna. Da li su stanovi podijeljeni doktorima”, pitao je Agović.

Odbornik DPS-a Erol Muratović je rekao da su takve ocjene “politički trikovi” i da DPS nije ništa obećao već Ministarstvo, ali da bi svakako dobro došao još jedan doktor u prvoj smjeni. Direktorica Hadrović je kazala da je normativima regulisano da na jednog doktora bude 2.000 građana tako da što bude manje stanovnika to će biti i manje doktora. Ona je takođe rekla oni nijesu nadležni za rješavanje pitanja stanova, kao i da doktori nijesu zainteresovani za to.

U raspravu su se uključili i Almir Muratović iz SPP-a sa pitanjem čija je dužnost i nadležnost da obezbijede pristojne uslove za rad u seoskim medicinskim punktovima. Njemu se pridružio i Aldin Muratović iz BS-a koji je kazao da je stanje u tim punktovima već duži niz godina jako loše i pitao da li je planirano da se u 2019. godini to stanje popravlja.

Na kraju prve tačke se oglasio i predsjednik opštine Samir Agović pohvalivši rad zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi u Petnjici i kazao da je zdravstveni sistem veoma skup, ali da je prilično zadovoljan kako napreduju na tom planu.

Prva tačka je usvojena sa 23 glasa za, pet glasova protiv i jedan uzdržanim.

Odbornici su usvojili Plan rada Skupštine opštine Petnjica za 2019. godinu sa 20 glasova za i dva protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Usvojena je i odluka o visini i načinu obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa TO Petnjica i to sa 21 glasa za, jednim uzdržanim, protiv nije bilo glasova.

“Petnjica prvo treba da uradi putnu infrastrukturu kako bi turisti imali pristup Petnjici”, bio je komentar Mijaz Muratović iz SDP-a .

Četvrta tačka dnevnog reda je bio Predlog Odluke o taxi prevozu i svi su složili oko činjenice da prevoza u našoj opštini nema i da su više puta pozivali da se problem riješi, kako bi mještani mogli lakše da putuju.

Ovaj predlog je takodje usvojen sa 21 glasom za i jednim uzdržanim.

Jednoglasno je sa 222 glasa za usvojena i Odluka o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada radi obrade  na teritoriji opštine Petnjica.

Izvještaj o radu JU Centar za kulturu iz 2018.i Plan rada za 2019. godinu je naveo odbornike da pohvale rad Centra za kulturu i direktora Sinana Tiganja koji je kazao da organizacija planira osnivanje još dvije manifestacije u Petnjici. Ova tačka je usvojena sa 16 glasova za, sedam uzdžanih, a protiv glasova nije bilo.

Izvještaj o DOO,,Komunalne djelatnosti” za 2018. i Plan rada za 2019. godinu je izazvao uglavnom pozitivne komentare, ali i neke predloge za bolje poslovanje i ljepši izgled Petnjice.

Aldin Muratović (BS) je ukazao na to da bi opština mogla da poradi na tome da uže gradsko jezgro dobije zelene površine i se poveća broj posuda i kanti za smeće u užem gradskom jezgru.

Zeid Škrijelj iz SD-a je prenio zahvalnost mještana sela Javorova i rekao da su oni prvi put izrazili zadovoljstvo održavanjem puteva u zimskom periodu.

Ismet Latić iz DPS-a je kazao da je zadovoljan radom preduzeća i da se u vrlo kratkom roku u zimsklom period obezbijedila prohodnost puteva, kao i da opština Petnjica ima planove za unapredjenje komunalne infrastrukture. Planiraju da saniraju deponije, a ovom prilikom se i zahvalio donatorima koji su pomogli i donirali opremu komunalnom preduzeću.

Ova stavka je usvojena sa 24 glasa za i samo jedan protiv.

Osma, ujedno i poslednja tačka- Izvještaj iz oblasti  poljoprivrede na području Opštine Petnjica  je takodje usvojena sa 22 glasa za i jednim uzdržanim, dok glasova protiv nije bilo.

Odbornici su takođe verifikovali ostavku odbornika Isljama Ćemana kojeg je zamijenio novi odbornik SD-a Refik Latić.

ALMINA ŠABOTIĆ