ADINU RASTODERU GODIŠNJA NAGRADA

Adin Rastoder

U okviru tradicionalne, 74. izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, u Umjetničkom paviljonu u Podgorici prije dva dana su dodijeljene godišnje nagrade ove institucije.

Tako su prestižna priznanja “Milunović, Stijović, Lubarda” ravnopravno pripala Nataliji Đuranović za slikarstvo, za rad “Tajno grad”, Veliboru Pavićeviću za crtež bez naziva i Adinu Rastoderu za skulpturu, za rad “Sveštenik”. Nagradu za najbolju izložbu u prethodnoj godini osvojila je Maja Šofranac za izložbu “Imuno-sistem” koja je bila realizovana u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

O ovogodišnjim nagradama odlučivao je žiri u sastavu Anja Marković, Ivana Milojko, Zdravko Delibašić Beli, Petar Ćuković i Marko Marković.

“Na sastanku članovi žirija su bili vođeni idejom da ove godine nagrade dodijele mladim umjetnicima, kako bi ih podstakli za dalji rad i kako bi pokazali da crnogorska likovna scena ima izuzetno talentovane i kvalitetne mlade umjetnike”, obrazložili su Dnevnim novinama iz ULUCG, osvrnuvši se i na samu izložbu, koja se održava već više od sedam decenija, a u okviru koje “umjetnici ostavljaju trag u crnogorskoj kulturi”

“U Umjetničkom paviljonu ULUCG-a u proteklih sedam decenija održava se najznačajnija revijalna izložba članova Udruženja, koja iz godine u godinu podsjeća na neprolazna djela utemeljivača, kao i na nove generacije umjetnika koji svojim stvaranjem ostavljaju trag u crnogorskoj kulturi”, ističu iz ove kulturne institucije.

Ovogodišnja izložba, koja će trajati narednih 20 dana, obuhvatiće djela 114 umjetnika, članova ULUCG.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore uz podršku kompanija Plantaže AD i UNIQA osiguranje.

IZVOR: DNEVNE NOVINE