FESTIVAL MIGRACIJE KULTURE I STANOVNIŠTVA U LUKSEMBURGU OD 1. MARTA

Festival kulture, migracije i stanovništva - Luksemburg

Kao i svake godine tako će i ove, ZK Bihor zauzeti važno mjesto za predstavljanje na festivalu migracije kulture i stanovništva koji se, svake godine u martu, održava u Luksemburgu.

Festival se otvara 1. i trajat će do 3. marta. Prilika je to da ZK Bihor, pored svojih eksponata i aktivnosti, predstavi i nacionalnu kuhinju Crne Gore, a dva štanda, koliko je zakupljeno, biće okićeni velikim fotografije turističkih i drugih destinacija Crne Gore. Prilika je to, takođe da se posjetioci festivala, sa raznih krajeva svijeta, informišu o Bihoru i prirodnim ljepotama jedne od najljepših evropskih zemalja Crnoe Gore.  

Ovaj festival, tokom trodnevnog trajanja, posjeti oko trideset hiljada ljudi. Na festivalu učestvuju predstavnici više od sto zemalja svijeta od Afrike do Rusije i Balkana.
Na festivalu će se predstaviti i druga udruženja čiji članovi dolaze iz Crne Gore i Sandžaka, a  književnik Faiz Softić, koji za domovinu ima Crnu Goru i BiH će predstaviti tek prevedenu i kod sarajevskog “Bajbuka” objavljenu knjigu pjesama, jednog od najvećih luksemburških pjesnika Lamberta Šleštera, “Pješak na mliječnom putu”.


Prevod ove knjige potpisuje Aida Vanovac, a prepjev Faiz Softić. O knjizi će, na promociji koja je zakazana za 3. mart u 14h, pored Faiza Softića i autora, učestvovati i luksemburška pjesnikinja Nathali Renvo, te urednici i vlasnici IK Bajbuk Goran Samardžić i Damir Uzunović.


Ovaj nastup će muzički propratiti grupa Selme (Selma HadrovićŠlaus i Selma Ćimić). Budući da je Selma Hadrović i sama pjesnikinja, ona će se, pored muzičkog nastupa, predstaviti i kao pjesnikinja i autorica knjige pjesama “S druge strane nade”.

Još jedan autor i publicista, Andrej Nikolaidis dolazi iz CG i biće predstavljen 2. marta u 19h, zajedno sa još nekoliko pisaca iz regiona i dijaspore.