IMA NEKA TAJNA VEZA BIHORA I ŠABANA ŠAULIĆA

Šaban Šaulić

Kada neki idiot bez vozačke dozvole i sa viškom alkohola u krvi, negdje u nekakvoj nedođiji po Njemačkoj, prekine let “DVA GALEBA BELA”, onda se čovjek stvarno zapita da li neko odozgo, sudbina ili neka druga sila, bira najbolje među nama kako bi nam bilo jasno da su i kraljevi od krvi i mesa.

“Spasilačka služba dobila je poziv jutros oko 6.50 sati da se na autoputu A2 u pravu Dortmunda desio težak udes u kojem su učestvovala dva vozila”, piše Westfalen-blatt.de o sobraćajnoj nesreći u kojoj je život izgubio popularni pjevač narodne muzike Šaban Šaulić.

To je štura vijest u njemačkim medijima o smrti kralja narodne muzike. Ali što znaju Njemci šta je značio Šaban Šaulić Balkanu. Šta je značio Bihoru.

Njegovi stihovi, glas i emocija predstavljali su najintimnije i najbolje u nama. Nije pretjerivanje. Istina je koju svi znamo. Jer , nije bilo svadbe, priredbe niti bilo kakvog veselja u Petnjici na kojem Šaban nije bio sa svojim pjesmama. I svi smo znali svaku riječ i svaki refren.

ŽIVOT

Šaban i njegova starija sestra su živJeli veoma skromno jer roditelji nijesu imali stalne prihode. Otac je prodavao lutriju, a majka igračke.

Pjevača je pazila sestra čija je obaveza bila i da vodi računa o domaćinstvu. Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Trenirao je fudbal u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski. Rado se prisjeća anegdote sa romske svadbe u Parizu na kojoj je pjevao, a vezana je za ovaj sport.

Tom prilikom je vidio dječaka od 13 godina kako šutira loptu pa su počeli zajedno da igraju. Nakon sat vremena odijela su im bila zelena od trave, a majka je pozvala dječaka da ide po mladu jer je on bio mladoženja. Trenirao je i boks pa je bio siguran da će postati fudbaler ili bokser. Međutim, stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar.

Jednom ga je pozvao da pjeva u kafani u kojoj se provodio sa društvom.

Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpjevao je pjesmu „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu. Nastavio je tu da pjeva i da dolazi sa drugovima na koktele.

KARIJERA

U kafani gdje je redovno pjevao ga je čuo Veroljub Jovanović, prva violina u orkestru Budimira-Buce Jovanovića. Odveo ga je kod poznatog harmonikaša i kompozitora koji je prepoznao Šabanov talenat i počeo je da ga uči pjevanju.

1969. godine Buca mu je uradio prvu pjesmu „Dajte mi utjehu“ koja je vrlo brzo postala veliki hit. Otpjevao ju je na ijekavici pošto je ona bila moderna u tom periodu. Za PGP RTS je izdao prvu singlicu sa još tri pjesme: „Zasviraj mi, Cigo, tužnu pjesmu“, „Ne plači, srce“ i „U kafani ja usamljen“.

Sa 18 godina se preselio u Beograd što mu je, kao detetu iz provincije, teško palo. Ljudi su čuli za njega, ali niko nije znao kako izgleda.

Bio je stidljiv i povučen, a djevojkama se rijetko udvarao. 1970. godine je objavio dvije singlice, prvu sa pjesmama: „Pitaju me zašto tugujem“ i „Nek’ sjutra dođe kraj“ sa kojom je nastupao na Ilidži, i drugu sa pjesmama: „Zbog nevjerstva jedne žene“, „Tvoj mio glas“, „Nikad joj oprostiti neću“ i „Nema je, drugovi, nema“.

1971. godine je snimio pjesme: „Što me mučiš, prokleti živote“ i „Sada je svemu kraj“ koju je premijerno izveo na Ilidži.

1972. godine je prvo izašla singlica sa pjesmama: “ Sjećam se te žene“, „Ljubav naša prošlosti pripada“, „Ja plaćam ljubavi danak“ i „Dok mogu očima da gledam“. Zatim je objavio prvi album pod nazivom „Bio sam pijanac“ na kome su se, pored pjesama sa singlica, našle: „Bio sam pijanac“, „Nisi došla kad sam te zvao“, „Zašto se ljubav za ljubav ne vraća“ i „Zvao sam te, sunce moje“.

1973. godine je objavio pesme: „Ne pitaj me kako mi je, druže“, „Svadba neće biti“, „Ovde su svirali tiho“, „Ne čekaj, majko, sina“, „Tužno vetri gorom viju“ i „Dva oka njena“ sa kojom je učestvovao na Beogradskom saboru.

1974. godine su izašle pjesme: “ Duša me boli, draga“, „Udaše te tvoji“, „Nemoj, draga“, „Volim te ja“, „Kako si, majko, kako si, oče“, „Kako, majko, da ti kažem“, „Ilda i Ahmet“ i „Neka se pjeva“. 1975. godine je na Hit paradi izveo pesmu „Na stolu pismo od majke“ i „Ti si sada srećna“ na Jugoslovenskom festivalu Pariz.

Sa ansamblom Bokija Miloševića je, pored ovih, snimio pjesme: „Voleo sam tvoje plave oči“, „Verovah ti“, „Ti motiku, a ja plug“ i „Gore pisma, svjedoci ljubavi“. Iste godine je upoznao buduću suprugu Gordanu kojom se oženio nakon veze od četiri meseca.

Tada je uveliko bio popularan i imao je više samopouzdanja pa se nije plašio da joj priđe. Sa Bucom Jovanovićem je sarađivao do 1976. godine, a posle toga Šaban počinje sam da piše svoje pjesme. Te godine je nastupio na Hit paradi sa pjesmom „Uvenuće narcis beli“ na koju je publika odlično reagovala. Pored nje, sa ansamblom Branimira Đokića izlaze: „Zbog nje sam ostavio majku“, „Nije on čovjek za tebe“ i „Sam za stolom jedan čovjek sjedi“. 1977. godine je na Hit paradi otpjevao „Nemoj pogled da sakrivaš“ i pored nje objavio pjesmu „Jedna lasta ne čini proleće“. 1978. godine je ponovo učestvovao na Hit paradi sa pjesmom „Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena“.

Napisao je velike hitove koji su se našli na albumu „Dođi da ostarimo zajedno“ koji je izdala produkcijska kuća PGP RTS, a oni su: „Samo mene volela si lažno“, „Zbog tebe sam postao takav“, „Lijepi dani mog djetinjstva, „Nemoj pogled da sakrivaš“.

1979. godine je na Hit paradi izveo jednu od pjesama koje će obilježiti njegovu karijeru i zagarantovati mu titulu kralja, „Dva galeba bela“. Pored nje sa ansamblom Ljubiše Pavkovića snimiće: „S’ namerom dođoh u veliki grad“, „Stari kočijaš“, „Sanela“, „Moj živote, drug mi nisi bio“, „Svrati, reče čovjek“, „Danima te čekam“, „Život me vodi suđenoj ženi“, „Oprosti mi ako možeš“, „Jedna žena sreće željna“, „Ja u Šabac noćas idem“, „Sudbina je moja u rukama njenim“, „Vrati se kući, piše babo stari“, „Čovek lutalica“.

SAMIR RASTODER