OD OSNIVANJA OPŠTINA ULOŽILA 100 HILJADA EURA U POLJOPRIVREDU

Opština Petnjica

Lokalna uprava u Petnjica je u proteklom periodu uložila  sto hiljada eura za razvoj  poljoprivrede na teritoriji opštine.

“Na početku su to bila vrlo mala sredstva, u ovoj godini ona iznose 27.000e, a fokusirana su na pčelarstvo, solarne panele plastenike i drugo”, rekao je Adis Ličina rukovodilac odeljenja za poljoprivredu u opštini Petnjica .

On je dodao da je teritorija opštine pokrivena sa jednim hektarom plastenika, a poljoprivrednim proizvođačima koji izdižu na katune je dodijeljeno je oko 33 panela za rasvjetu.

Adis Ličina

“Opština je donirala 76 plastenika, a jedna od značajnijih mjera  su staračke naknade za starije poljoprivredne proizvođače, od 194 zahtjeva većina je realizovana. Osim realizacijom agrobudžeta poljoprivrednici od nas dobijaju savjete kao i pomoć u vidu izlaska na teren. Veliku  pomoć u realizaciji projekata  pružaju i strane ogranizacije TIKA, IFAD čija sredstva u iznosu od oko dva ipo miliona omogućavaju realizovanje  projekata u putnoj infrastrukturi, vodovodu i izradi biznis planova za mlade poljoprivredne proizvođače”, rekao je Ličina. 

On je podsjetio na to da će poljoprivredni proizvođači u ovoj godini moći da apliciraju za nabavku sitne  mehanizacije,  voćnih zasada, stočnih grla i drugo.

“Ta sredstva u ovoj  godini  su uvećana i  iznose 3.000e. Veliki projekat EU u Crnoj Gori i Albaniji se bavi razvojom malinarstva. U ovoj godini je 21 poljoprivredni proizvođač ostvario pravo na ovaj projekat. Opština Petnjica će obradovati pčelare izgradnjom doma za njih, ali za sada se ne zna kakva  će sredstva i u kojem  iznosu biti uložena“ zaključio je Ličina.

LIDIJA BORIČIĆ